Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър пръв в последната свободна сесия на Хунгароринг

Уебър пръв в последната свободна сесия на Хунгароринг

27
0
Марк Уебър

Марк Уебър (Ред Бул) бе най-бърз в последната свободна тренировка на пистата Хунгароринг. Той изпревари Люис Хамилтън (Макларън) и съотборника си Себастиан Фетел.

Последният час за подготовка преди квалификацията и старта за Гран при на Унгария започна при слънчево време, като на пистата бързо ставаше все по-горещо. Температурата на въздуха бе 28 градуса, а тази на асфалта – 38. Всички направиха обичайните си опознавателни обиколки, като в началото Маруся предпочетоха меките гуми, но останалите екипи бяха с медиум. Нивото на прилепяне се бе подобрило значително в сравнение с вчерашните сесии, а отборите трябваше да наваксат изгубеното заради дъжда във втората петъчна тренировка време.

Макларън и Ред Бул имаха немалко работа, тъй като трябваше да намерят по-добри варианти на настройки, след като вчера объркаха посоката съответно с Дженсън Бътън и Марк Уебър. И двамата пилоти се заеха със задачата почти веднага след светването на зеления семафор, а 10 минути по-късно австралиецът оглавяваше класирането с 1:23.241 преди съотборникът му Себастиан Фетел да свали 0,183 сек от постижението.

Последни в боксовете четвърт час след старта все още бяха състезателите на Ферари Фернандо Алонсо и Фелипе Маса. Те съжаляваха, че не направиха дълга серия със сухите гуми вчера, но не бързаха в третата свободна сесия. От тима заявиха, че ще изчакат известно време преди първите излизания. Междувременно Кими Райконен свали цели 3 десети от секундата от времето на Фетел и излезе начело с 1:22.718.

Чак към 25-ата минута от тренировката Алонсо седна в болида си, докато Хамилтън излезе пръв в таблицата. Постижението на пилота на Макларън бе с почти половин секунда по-добро от това на Райконен – 1:22.224, а съотборникът му Бътън все още не намираше достатъчно добри реглажи и не бе съвсем доволен от баланса си. След това Фетел бе най-бърз (1:21.671), като той и Уебър вече бяха с меките гуми. Австралиецът на свой ред излезе начело с 1:21.550.

15 минути преди края на сесията оставаше Ферари и Макларън да разберат какво е темпото им преди квалификацията със софт. Температурата на пистата вече бе 42 градуса. Опитите с меките гуми преди финала на тренировката не доведоха до ново най-добро време. Хамилтън излезе втори, докато Бътън така и не постигна удовлетворяващи го реглажи. Алонсо е с пето време, а разликите в челото на класирането предвещават много интересна квалификация след броени часове. Интересно бе, че пилотите на Мерцедес се оказаха във втората половина на подреждането – Михаел Шумахер и Нико Розберг са съответно със 17-о и 18-о време.