Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър с най-добро време в първата тренировка

Уебър с най-добро време в първата тренировка

46
0

При променливо време и след много събития Марк Уебър с Ред Бул постигна най-добро време в днешната първа тренировка за Гран при на Бразилия на пистата Хосе Карлос Паче. Втори остана претендентът за титлата Рубенс Барикело (Браун Гран при), следван от съотборника на австралиеца Себастиан Фетел и състезателите на Макларън Хейки Ковалайнен и Люис Хамилтън. Лидерът в шампионата Дженсън Бътън отново имаше проблеми с настройването на колата и се класира седми.

Тренировката премина при доста студено време и бе прекъсвана на два пъти. Всички бързо в началото на сесията направиха серии от обиколки с твърдите гуми, като добрата аеродинамична ефективност на Ред Бул отново бе демонстрирана от пилотите на тима. При около 23-25 градуса температура на пистата и 19 на въздуха Фетел бе най-бързият пилот в първата една трета от времето, като направи тур за 1:12.932 мин. Втори бе Барикело, който е отраснал на тази писта и бе в отлична форма. Трети вървеше Хамилтън, чийто Макларън също стои добре на това трасе с отличната си тракция в бавната част.

Именно във втория сектор обаче бе най-голямо предимството на Фетел, който го направи за 36,7 сек срещу 37,0 сек за Рубенс. Както се очакваше, след тези първи серии заваля, заради което всички се прибраха в боксовете. Бързо обаче престана и изсъхна и след десетина минути пробите започнаха отново. Неопитният Ромейн Грожан излетя след 12-итя завой Мергульо и разпраши една стиропорна реклама. Тренировката бе спряна, докато маршалите изчистят, а междувременно трасето поизсъхна. След това най-бърз бе Уебър, като в самия край с по-меките гуми даде и най-доброто време в сесията – 1:12.463 мин. Преди него със суперсофт добри обиколки направиха още дори Казуки Накаджима (Уилямс) и Ярно Трули (Тойота), които заеха места в челото.

Липсата на опит у младите пилоти в Гран при отново пролича при грешка на Себастиен Буеми (Торо Росо), заради която обаче имаше само жълти знамена. В края всички бяха на пистата и Бътън попадна в трафик, като бе и с девето време, но се пооправи и се премести с две места. Нестабилността на предната част обаче така и не бе решена. Прогнозите за лошо време и резултатите от първата тренировка определено обещават интересен предпоследен уикенд за сезона.