Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър с победа в Гран при на Великобритания

Уебър с победа в Гран при на Великобритания

69
0

Марк Уебър от екипа на Ред Бул спечели безапелационно състезанието за Голямата награда на Великобритания. На второ място завърши Люис Хамилтън от екипа на Макларън, а трети остана Нико Розберг с Мерцедес.

Австралийският пилот направи много добър старт и още след първия завой излезе начело. До края на състезанието така и никой не успя да застраши водачеството му.

Големият губещ пък се казваше Себастиян Фетел. Съотборникът на Уебър направи разочароващ старт, след който се опита да блокира австралиеца, но без особен успех. Веднага след първия завой пък напусна трасето след като задната му дясна гума бе спукана от предното крило на Луис Хамилтън.

Британският пилот на Макларън бе единствения, който до края се опитваше да се движи с темпото на Уебър. Това обаче трудно му се отдаваше и състезанието за него определено бе скучно, защото скоростта на австралиеца бе извън възможностите му, а наредилите се след него Кубица (Рено), Розберг (Мерцедес) и Алонсо (Ферари) бяха значително по-бавни.

Фетел все пак се добра до бокса и се върна отново на трасето, сменяйки за пръв и последен път гумите си.

Подобна съдба имаше и Фелипе Маса, който пък пострада след контакт със съотборника си Алонсо и също трябваше да влезе в бокса за смяна на гуми. Това означаваше особено трудно състезание за двамата пилоти, които трябваше да си пробиват път от дъното на таблицата.

Само десет обиколки след началото на надпреварата Уебър вече бе с почти 3 секунди преднина пред Хамилтън и с почти 17 пред Кубица и групата бореща се третото място. Бившите съотборници в екипа на Ферари, Рубенс Барикело и Михаел Шумахер бяха на шеста и седма позиция, а само място след тях заемаше направилият чудесен старт от 14-а позиция Дженсън Бътън, следван от Камуи Кобаяши (Заубер).

Шумахер бе първият пилот в челото, който спря при механиците на Мерцедес още в 11-ата обиколка. Обиколка по-късно през бокса минаха Алонсо, Барикело и Кобаяши. С по-късното си спиране, японецът успя да прескочи Шумахер и да спечели позиция.

Скоро през пит лейна мина и Роберт Кубица, а останалият на трасето Нико Розберг завъртя най-бърза обиколка. Германският пилот на Мерцедес мина през бокса в 16-ата обиколка и успя да излезе пред борещите се помежду си Роберт Кубица и Фернандо Алонсо.

В 17-ия и 18-ия тур през бокса минаха и двамата лидери в състезанието, като преднината на Уебър бе достатъчна, за да няма никакви проблеми със запазването на позицията си.

Бътън и Хюлкенберг бяха пилотите останали най-дълго на пистата без спиране и това ги изведе напред в класирането.

Борбата между Кубица и Алонсо се ожесточи. Испанецът атакува полският си съперник на Вейл, но полякът контрира и Алонсо бе принуден да мине през завоя излизайки в края му пред пилота на Рено.

Вместо да върне спечелената позиция двукратният световен шампион се обади в бокса на Ферари, за да се оплаче, че е избутан от поляка. Състезанието за Кубица приключи след по-малко от обиколка, след като получи повреда в колата си, а Алонсо резонно бе наказан от маршалите начело с Найджъл Менсъл с преминаване през бокса. Вместо да побърза да изтърпи наказанието си Алонсо остана на трасето.

В същото време при борба с Адриян Сутил от екипа на Форс Индия за 12-а позиция, от колата на Педро де ла Роса започнаха да излитат парчета от разпадащото се задно крило на неговия Заубер. За късмет Сутил за малко не бе ударен от отломките, но за сметка на това на пистата излезе кола за сигурност.

И тъй като боксът бе затворен, Алонсо нямаше как да влезе за изтърпяване на наказанието си.

Колата за сигурност събра всички коли в обща група и това стопи до минимум разликите между тях. Това даде голям шанс за намиращите се в дъното на колоната Маса и Фетел. Веднага след прибирането на сейфти кара в 31-ата обиколка Алонсо влезе в бокса за изтърпяване на наказанието си и потъна в колоната.

Фетел пък започна да мачка съперниците си, като първият който усети агресията му бе Фелипе Маса.

Отпред Уебър водеше пред Хамилтън, Розберг, Бътън, Барикело, Кобаяши, Шумахер, Сутил, Хюлкенберг и Петров. Малко по-късно руснакът направи грешка поставен под напрежение от Фетел, с което пилота на Ред Бул влезе в десетката, а Шумахер бе изпреварен от Сутил.

Темпото на Фетел бе непосилно за колите пред него. Скоро той без особени проблеми се справи с Хюлкенберг, а само обиколка по-късно, въпреки агресивната защита от страна на Шумахер, изпревари и титулувания си съперник.

Предстоеше битка с поредния сънародник. Адриян Сутил обаче не се даде толкова бързо. Изглеждаше така, че ако изпревари пилота на Форс Индия, за Фетел няма да е много трудно да надделее и над Кобаяши и Барикело.

Без агресията на Шумахер обаче Сутил съумя да задържи Фетел зад себе си повече от 10 обиколки и накрая състезателят на Ред Бул буквално трябваше да приложи сила, за да се добере до седмата позиция.

Време за достигането на намиращите се на пета и шеста позиции Барикело и Кобаяши просто нямаше.

Така без особени проблеми Уебър спечели третата си победа за сезона, следван от Хамилтън, Розберг, Бътън, Барикело, Кобаяши и Фетел. Последните места в точките останаха за Сутил, Шумахер и Хюлкенберг.

След края на домашното си състезание пък англичаните Хамилтън и Бътън останаха на първа и втора позиции в класирането на пилотите съответно със 145 и 133 точки.

Тимът им Макларън пък е първи при конструкторите с 278 точки. Втори е този на Ред Бул, който определено е много пред съперниците си в техническо отношение, но вътрешните търкания, както грешки в тактически план и механични повреди за пореден път не позволиха спечелването на максимален брой точки. Биковете имат 249 точки, а състезателите на екипа са на трета и четвърта позиции в класирането при пилотите, като Уебър има 128 точки срещу 121 за Фетел.

Следващата надпревара е в Германия, където феновете с нетърпение очакват своите любимци след като петима германци се наредиха сред първите десет.