Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър ще гони хеттрик в Монако

Уебър ще гони хеттрик в Монако

28
0
Марк Уебър

Марк Уебър ще гони хеттрик от победи в Монако. Австралийският пилот на Ред Бул спечели легендарната надпревара през 2010 и 2012 г. От настоящите пилоти в Гран при само Фернандо Алонсо има също два успеха по улиците на княжеството (през 2006 и 2007 г.).

Представянето ми на тази писта винаги е добро. Още във Формула 3000 спечелих там, а после дойдоха и победите във Формула 1. Мисля, че натрупах добър опит на улични трасета – на Аделаида във Формула Форд, в Сърфърс Парадайс. Чувствам се удобно на такива писти. Е, не мога да се справя по същия начин в Сингапур и не знам защо! Не съм съвсем наясно и защо се чувствам толкова удобно по улиците. Но не ме разбирайте погрешно – конфигурацията си остава сериозно предизвикателство. Изобщо не казвам, че обиколката там е като разходка в парка. Пистата е много, много сложна. Ще е интересно, ако Мерцедес пак са бързи в една тур и ако отново се наредят най-отпреди на грида – обясни Уебър.

Трите думи, с които Марк описва Гран при на Монако, са драма, блясък и заетост. Според него най-интересното място за наблюдаване на надпреварата е комбинацията десен-ляв на влизането в плувния басейн, след Табак. Най-хубавият му спомен от там пък е първата му победа в Монте Карло – през 2010 г.

Съотборникът му Себастиан Фетел отбеляза, че Монако е една от най-любимите му писти.

Там не можеш да си позволиш и най-малката грешка. Ако сбъркаш, си истински късметлия да се отървеш само с лошо време в обиколката. Ако не внимаваш, отиваш в бариерите. Изпреварванията са възможни, но само ако поемеш риск – най-доброто място за това е шиканът. Излизаме от тунела с повече от 300 км/ч и след това достигаме тази крива, която се преминава на първа. Който натисне по-късно спирачките, печели. В идеалния случай правиш добра квалификация и стартираш от челото – сподели Фетел.