Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър: Спа остава предизвикателство

Уебър: Спа остава предизвикателство

40
0

Червената вода на Спа може и вече да не е такова предизвикателство, както бе някога, но все още продължава да е един от най-добрите сектори във Формула 1, твърди Марк Уебър.

Тази седмица пилотите и тимовете акостират в Белгия, като отново ще трябва да се изправят пред сложната серия от ляв-десен-ляв завой, която е станала легендарна за пилотите и феновете.

И въпреки че някои твърдят, че промяната на пистата и бариерите намаляват предизвикателството, то Уебър твърди, че пилотите от Формула 1 продължават да „имат едно наум”.

„Страхотно е да минаваш с болид от Формула 1 оттам – излиташ като коркова тапа” – казва Уебър пред autosport.com. „Феноменално е”.

„В този участък – ако не си там, реално не осъзнаваш колко рязко е спускането и изкачването – ти можеш да помиришеш дървото от талпите, летейки с 320 км/ч.”

Уебър смята, че Червената вода е толкова харесвана поради факта, че е уникален сектор, а не толкова заради това, че е предизвикателство да преминеш през него с възможно най-висока скорост.

„Важно е усещането. Може и да не е такова предизвикателство, тъй като c V10 наистина караш на ръба, а и войната между производители на гуми допълнително провокираше това. Но сега колите преминават доста по-стабилно оттам.”

„Наистина искаш колата ти да остане стабилна, тъй като ще има голяма катастрофа, ако получиш механична повреда в този сектор. Когато пристигнеш там, трябва да уважаваш мястото. Трябва да се концентрираш върху траекторията си и да уцелиш всичко, за да излезеш успешно отгоре. Наистина е доста бърз сектор.”

Уебър е категоричен, че Червената вода остава все така интересна, докато същевременно нивата на безопасност са видимо оптимизирани.

„Нормално е това, което казват другите, че преди е било по-опасно, като всъщност Сена и другите от това време са страхливци на фона на Джак Брабам. Спортът се развива. Истинските герои са от 60-те и 70-те години на миналия век.”