Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уебър изненадан, че новият формат на квалификацията остана и за Бахрейн

Уебър изненадан, че новият формат на квалификацията остана и за Бахрейн

43
0

Бившият пилот от Ф1 Марк Уебър заяви, че е изненадан от факта, че новият формат на квалификацията с елиминации на всеки 90 сек в края на всеки от 3-те сегмента се запази и за предстоящата Гран при на Бахрейн. След провала му в Австралия заради неучастието на нито един пилот в последните 4 минути от последната част на квалификацията и силните критики от страна на фенове, шефове и пилоти, първоначално екипите се обединиха около идеята за връщане на стария формат още за следващия старт в Бахрейн.

В крайна сметка обаче ФИА не разреши това да бъде гласувано, а вариантът за модификации на новия формат не получи пълна подкрепа от тимовете. Така и на Сахир ще наблюдаваме новия формат, което според спортният шеф на Мерцедес Тото Волф няма да донесе нищо интересно и различно за спорта, спрямо това в Мелбърн.

„Да, това дойде като изненада, заяви Марк пред „Дейли Мейл” на въпрос за невъзможността да се постигне съгласие за промяна. – Мислех, че си тръгнахме от Мелбърн в добра форма и решение да се върнем към системата, която работеше много добре. Но това не е така и се връщаме към сценария от Австралия, който дори в най-добрия случай, трудно ще може да предложи това, което имахме (със стария формат).”

Уебър, който се състезава 14 сезона в спорта до 2013 г., смята, че най-добрият формат, който е имало, е бил този с 12 обиколки и 1 час квалификацията с излизане по всяко време, който беше използван до 2002 г. „Най-добрият формат за мен беше този с един час сесия и 4 комплекта гуми. И тези гуми не трябваше да се използват в състезанието. Но най-добрият формат за пилотите не винаги подхожда на притежателите на търговските права.”