Начало Избрани Уикендът на Хунгароринг може да поднесе някои изненади

Уикендът на Хунгароринг може да поднесе някои изненади

4447
0
Гран при на Унгария 2022
снимка, Пирели

Гран при на Унгария е тринадесети кръг от сезон 2022 в F1. Състезанието се провежда на пистата Хунгароринг. Трасето край Будапеща е с дължина 4.381 км и приема кръг от световния шампионат от 1986 г.

Пирели ще предостави същите смеси, които се използваха и на Пол Рикар

Италианският доставчик на гуми отново ще предложи от своята гама гумите С2, С3 и С4, които съответно ще са хард, медиум и софт. Гран при на Унгария бележи средата на сезон 2022 и е точно преди старта на лятната пауза в F1.

Хунгароринг има репутацията на изключително гореща и суха писта. Температурата на пистата по време на свободните тренировки миналата година достигна почти 60 градуса. В действителност обаче през последните два сезона в Унгария валеше дъжд точно преди състезанието.

През 2021 г. това доведе до донякъде сюрреалистичен рестарт след инцидент в първия завой. Тогава пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън беше единственият, който потегли с интермедии на стартовата решетка, докато всички останали отидоха в бокса за сликове. В крайна сметка Естебан Окон записа първата си победа в F1. Французинът завърши пред Люис Хамилтън и Карлос Сайнц.

Хунгароринг не е трасе, което износва прекалено много гумите. Традиционно асфалтът е гладък, но на някои места има леки неравности. Изискванията към смесите на Пирели са свързани повече със сцеплението, отколкото със спирането.

Според прогнозата, има вероятност за валежи в петък следобед. В остатъка от състезателния уикенд няма големи очаквания за валежи. От друга страна, времето на Хунгароринг е едно от най-непредвидимите през годината.

характеристики на Хунгароринг
снимкам Пирели
налягане в гумите
снимка, Пирели

В миналото пистата Хунгароринг беше известна като място, където е трудно да се изпреварва. Новият пакет от автомобили и гуми тази година помага на пилотите да са много по-близо един до друг. Поради това досега през сезона видяхме няколко страхотни състезания с много изпреварвания. Надявам се, че това ще се случи и на Хунгароринг. Това е тясна и криволичеща писта, на която автомобилите често са в група. По принцип времето в Унгария е много горещо в разгара на лятото. Въпреки това през последните две години там също валеше. Поуката от историята е никога да не правите прибързани заключения! И преди сме ставали свидетели на изненади на Хунгароринг, а тази година случаят може да е още по-силен“, каза спортният директор на Пирели за F1 Марио Изола.

Освен F1, Хунгароринг ще приеме и състезания от поддържащите серии F2 и F3.