Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс настройват колата си за състезанието в неделя

Уилямс настройват колата си за състезанието в неделя

47
0

Оптимизмът за добро представяне в Гран при на Европа от страна на екипа на Уилямс се оправда поне след първите тренировки на пистата във Валенсия. В следобедната сесия пилотите на отбора от Гроув Нико Розберг и Казуки Накаджима се наредиха съответно четвърти и пети в таблицата. Работата им сутринта бе съсредоточена върху анализ на нови механични компоненти и работа като цяло върху механичните настройки на автомобила. В течение на вторите 90 минути бяха направени сравнения в поведението на колите с различни количества гориво, както и между двата типа гуми на Бриджстоун.

– Валенсия е улична писта и нивото на механично сцепление се повишаваше непрекъснато по време на сесиите, особено следобед, когато всички започнаха да слагат и нови гуми. Както обикновено в петък се съсредоточихме върху работа по настройки за състезанието, като направихме няколко дълги серии с двата типа гуми. Трасето бе в сравнително добро състояние в края на сесията, а времето изглежда ще остане доста горещо и влажно през уикенда – обобщи ситуацията главният инженер операции на пистата Род Нелсън.

Розберг остана оптимист за предстоящите квалификация и състезание във Валенсия след двете свободни сесии.

– Имах труден старт сутринта, когато гумите ми се късаха веднага след излизане. С така повредения комплект нямаше как да разбера нещо съществено [за настройките] до края на сесията – коментира той. – Следобед ситуацията бе далеч по-добра, направихме добри проби на гумите и сега имаме много повече информация за неделя. Направихме и някои позитивни промени в настройките, като имаме представа накъде отиваме с болида. Като цяло денят бе добър. По отношение на представянето не сме точно там, където бихме искали и трябва да направим някои допълнителни анализи, но би трябвало да подобрим нещата. Ще почакаме и ще видим.

Съотборникът му Накаджима също бе доволен от постигнатото:

Темпото ни в дълги серии изглежда е добро и дори с нови гуми времената ни в един бърз тур са прилични. Пистата бе доста мръсна в началото на деня, но се подобри в течение на тренировките, като това ще продължи и утре чак до квалификацията, която нямам търпение да дойде.