Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс: Няма нарушения на замразяването на двигателите

Уилямс: Няма нарушения на замразяването на двигателите

26
0

Някои от Формула 1 се бяха притеснили, че конкретни тимове пренебрегват правилото за замразяването на двигателите. Франк Уилямс обаче е категоричен, че всякакви оплаквания са неоснователни.

Шефът на Рено, Флавио Бриаторе, провокира дискусии по отношение на възможността тимовете да пренебрегват замразяването на двигателите и реално да развиват своите.

„Рено се придържат към настоящото правило за замразените двигатели и бяхме измамени: другите не го направиха и сега са далеч пред нас, докато ние изоставаме” – каза той пред „Гадзета дело Спорт”. „Не е честно.”

Въпреки коментарите на Бриаторе неговите конкуренти от производителите опровергаха слуховете, че са направили неправомерни подобрения по двигателите си.

Уилямс коментира, че някои тимове може и да са напреднали с двигателите си, откакто важи правилото за замразяването, но не смята, че е било направено нещо нарочно, за да се заобиколят правилата.

„Това е малко субективен въпрос” – призна Уилямс. „Но е направо смешно и далеч не е от първостепенна важност. Има слухове, че пилот на Ред Бул е изскочил от задвижвания с двигател Рено болид, подкарал е болид на Ферари и е казал: „О, Боже”. Дали е така, не знам. И това определено не е на дневен ред при Ферари.”

„Принципът е, че слагате един син печат на двигателя си, когато го пробвате за първи път. След това го пращате на ФИА, за да го задържи. След това ако по средата на сезона някакъв дребен елемент прави проблеми и вече са счупени толкова много от него, можете да помолите ФИА, носейки съответното доказателство. Казвате им, че имате проблем, и те позволяват промяна.”

„Мисля, че някои хора са по-смели от други, казвайки „това не е наред и трябва да го сменя”. Никой не лъже, но някои хора знаят по-добре как да изопачават правилата, както и кога да спрат. За сметка на това други не си позволяват да подменят нищо.”

Когато е бил запитан дали има някаква причина за оплаквания към ФИА по този повод, Уилямс казва: „Няма ни най-малка причина за това. Някои двигателите са по-добри от други, но това е животът.”