Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс иска да задържи Сарджънт и през 2024 г.

Уилямс иска да задържи Сарджънт и през 2024 г.

829
0
Логан Сарджънт, Уилямс
Логан Сарджънт, снимка Уилямс

Уилямс иска да задържи Логан Сарджънт и през 2024 г. Това каза Джеймс Ваулс. Британският специалист гласува доверие на младия американец, който се намира в доста труден период. Ваулс добави, че се надява Сарджънт да бъде част от Уилямс и догодина.

Сарджънт дебютира в F1 тази година. 22-годишният състезател изпитва сериозни затруднения с адаптацията си. Понастоящем той не е спечелил нито една точка и изостава доста сериозни от съотборника си Александър Албон

Сарджънт претърпя няколко тежки катастрофи от началото на сезона, които струваха скъпо на Уилямс. Американецът се удари и по време на квалификацията на Сузука. В състезанието Сарджънт имаше контакт с Валтери Ботас (Алфа Ромео), след който отпадна.

Бъдещето на Сарджънт в Уилямс е под голям въпрос. Младият американец няма договор с тима за 2024 г. Продължаващите катастрофи не помагат за това той да получи нов договор.

Инцидентите на Сарджънт се случват в момент, когато Уилямс иска американецът да покаже стабилно подобрение през останалата част от кампанията. Така той трябва да покаже, че може да се издигне до Алекс Албон през следващия сезон.

Колебливото представяне веднага породи спекулации, че Уилямс може да се раздели с американеца. Кандидати за неговото място не липсват. Сред евентуалните заместници на Сарджънт се спрягат Фелипе Другович, Лиам Лоусън и Мик Шумахер. Говори се, че дори Тото Волф е предоставил на Ваулс данните от представянето на Шумахер в симулатора на Мерцедес. Британецът обаче е отхвърлил възможността да привлече бившия пилот на Хаас.

По-рано тази седмица Ваулс заяви, че иска Сарджънт да успее. Той добави, че трябва да работи повече с него, за да се случи това.

„Логан има много ясни цели, които трябва да постигне до края на сезона. Ние работим с него непрекъснато“, каза Ваулс във видеоклип в сайта на Уилямс.

„Това е важният момент- работим с него. Искаме той да успее и искаме да е в автомобила догодина. Това в голяма степен се отнася и за нас.

„Взехме някого направо от Формула 2 без никакви сериозни тестове, прекарахме ден и половина в Бахрейн с този автомобил. След това му пожелахме успех в един сезон, който е ужасно труден за пилотите-новобранци“, добави директорът на Уилямс.

Инцидентът на Сарджънт в Сузука предизвика още повече критики по негов адрес. Но в същото време Ваулс заяви, че е прегледал подробно данните от надпреварата в Япония. Според него, те са показали напредъкът, който той е искал да види от американеца

„Имаше някои много положителни знаци, които можеха да се извлекат от това. На първо място, Логан не е със същата аеродинамична спецификация като Алекс“, обясни Ваулс.

„Имаме актуализации, които са в автомобила на Алекс, но не са в този на Логан. Това се дължи на голямото изтощение, което имахме тази година. Когато виждате компенсиране на производителността, то не е съвсем такова, каквото изглежда“, продължи ръководителят на Уилямс.  „Освен това, ако погледнем случая на Сузука, той направи прогрес през целия уикенд. Когато влезе в FP3, той постигна време, което съвпадаше с това на Алекс. Когато влязохме в квалификацията , той се подобряваше в рамките на една десета от представянето на Алекс на една от най-сложните писти за сезона. Напредъкът на Сарджънт е налице в определени форми. Ясно е обаче, че той е помрачен от редица други проблеми и инциденти, които се появиха.“

Накрая Ваулс заяви, че Уилямс е готов да инвестира в американеца в дългосрочна перспектива.

„Ще продължим да работим с Логан и да инвестираме в него, тъй като искаме да успее. Той е част от нашето пътуване.  Имаме програма за млади шофьори, в която ще продължим да инвестираме. Едва в момента, в който всички стигнем до заключението, че сме стигнали до края на този път, ще вземем някакви решения. Но все още не сме близо до това нещо“, завърши Джеймс Ваулс.