Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс не са правили компромис с настройките

Уилямс не са правили компромис с настройките

54
0
Фелипе Маса

Тимът на Уилямс не е жертвал нищо от скоростта си за днешното състезание, за да спечели квалификацията.

Това заяви шефът по представянето на колите на пистата Роб Смедли в претъпкания моторхоум на тима на пистата Ред Бул Ринг. Смедли едва чуваше въпросите към него от тълпата журналисти, а в Уилямс не бяха готови с микрофони и колони, както се правят брифингите във Ферари, Макларън и Ред Бул.

Мисля, че квалификацията има определени изисквания и състезанието има определени изисквания. Това, че успяваш в едното, не означава непременно, че правиш компромис с другото – каза Смедли. – Не вярвам и за минута, че сме направили компромис за състезанието. Това, което знаем е, че сме толкова добри, колкото останалата група. Да, наясно сме, че имаме грейнинг и износване на гумите, но и другите имат и аз дори се надявам да извлечем предимство от това.

Смедли заяви още, че при нормални обстоятелства с малко гориво Мерцедес имат предимство от почти 0,3 сек на обиколка, колкото пресметна и Дженсън Бътън. Според него Уилямс може и да не е най-бързата кола, но и само на 0,3 сек от най-бързата е отлично постижение.

Бившият рейс инженер на Фелипе Маса обясни още, че успехът на Уилямс е дошъл от точната работа именно с гумите и доброто им загряване. В същото време Нико Розберг, който не завърши последната си бърза обиколка заради завъртането на Хамилтън, призна, че и преди това настройките не са били добре избрани и пистата е отишла в друга посока на промяна.

Уилямс ще се борят днес с Нико от самия старт, като много важна ще е ролята на Валтери Ботас. Той по-скоро ще трябва да пази гърба на Фелипе, а не да го атакува, за да задържат Нико възможно по-дълго зад тях. Младият финландец обаче е много амбициран да се изяви и може да атакува съотборника си, тръгвайки по-добре от втора позиция, както впрочем се случва в почти всеки старт на съпътстващите състезания.