Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс няма да прави хибридно шаси за 18-инчовите гуми

Уилямс няма да прави хибридно шаси за 18-инчовите гуми

1687
0
Джордж Ръсел, Уилямс
Джордж Ръсел, Уилямс, Гран при на Унгария 2021

Тимът на Уилямс изобщо няма да прави хибриден болид, за изпитания с него на новите 18-инчови гуми на Пирели. Това съобщава RaceFans, позовавайки се на водещите фигури в тима. Така екипът от Гроув ще остане единствен, който няма да изпитва на пистата гумите, които ще бъдат на разположение във Формула 1 през 2022 г., дори на тестовете след края на шампионата в Абу Даби. Всички останали отбори вече разпологат с подобни хибридни шасита или ще имат такива. Макларън направи първия си тест с подобен болид във вторник на Хунгароринг. Колата е с различно окачване и аеродиначни промени, в съответствие с различните гуми.

Оперативният технически шеф на Уилямс Дейв Робсън заяви миналия уикенд, че производството на така нареченото муле няма да е възможно. „Няма да имаме подобен автомобил и в Абу Даби“, потвърди той.

„В идеалния случай бихме имали кола-муле и бихме я направили, за да придобием повече информация за себе си – каза той – Но детайлите, които трябва да се направят, особено колелата, трябваше да подредим преди толкова дълго време, с каквото ние просто не разполагахме, нито имахме ресурсите, за да го направим.Това е решение, взето отдавна, което сега е необратимо.“

Робсън очаква липсата на „кола-муле“, работеща с новите гуми, да ги остави в неравностойно положение. „Все още получаваме прилично количество данни от Пирели и можем да направим виртуални и лабораторни тестове на гумите, така че това ще бъде малък недостатък, но мисля, че доста бързо ще го компенсираме“, казва още той.