Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс обявяват скоро договор за двигатели Мерцедес?

Уилямс обявяват скоро договор за двигатели Мерцедес?

58
0
Валтери Ботас

Уилямс вероятно ще преминат към двигатели на Мерцедес от 2014 г., като се очаква сделката скоро да бъде обявена. Въвеждането на новите 1,6-литрови V6 турбомотори догодина и връщането на Хонда през 2015-та доведе до раздвижване на екипите по отношение на агрегатите.

Мерцедес ще правят през следващия сезон мотори освен за заводския си екип още за Макларън и Форс Индия. Партньорството им с екипа от Уокинг обаче ще бъде прекратено в края на годината, след което британският тим отново ще използва Хонда.

В същото време Рено, които понастоящем са доставчик за Уилямс, дават агрегати още на Ред Бул, Лотус и Катерам. Техният нов мотор е смятан за един от най-скъпите – между 20 и 25 млн. евро на година.

Моторспорт директорът на Мерцедес Тото Волф пък е акционер едновременно в отбора на щутгартския концерн в F1 и в Уилямс, така че установяването на връзка и подходящи условия е било възможно без особени затруднения.

Австриецът сподели съвсем скоро, че за Мерцедес е важно да има поне три екипа от 2015 г. нататък.

Ето защо провеждаме определени дискусии, като Уилямс е един от отборите, с които говорим – добави той.

Председателят на борда на Мерцедес F1 Ники Лауда обяснява в падока в Монако, че сделката вече е факт. Той и няколко други членове на висшия мениджмънт от Бракли дори са били забелязани тези дни в моторхоума на Уилямс.

В същото време се очаква Торо Росо скоро да обявят, че от догодина ще карат с двигатели на Рено (в момента са с Ферари). Заубер обявиха, че първо ще преговарят със Скудерията. Не е ясна ситуацията на Маруся – Косуърт напускат спорта, а в тима привлякоха Жул Бианки. Французинът има сериозни връзки с Маранело, кадър е на тамошната академия за млади пилоти и титулярното му място може да се използва като разменна монета за договарянето на отстъпка за агрегати.