Начало Избрани Уилямс отново спечели дело срещу бивш спонсор

Уилямс отново спечели дело срещу бивш спонсор

1381
0
Уилямс и ROKiT
снимка, Уилямс

Уилямс отново спечели дело срещу един от бившите си спонсори. Британците получиха ранен коледен подарък след като Окръжният съд в Лос Анджелис присъди ROKiT да плати на екипа от Гроув $32 млн. заради неизпълнение на споразумението между двете страни.

Уилямс подписа спонсорски договор с ROKiT в началото на сезон 2019. В средата на тогавашната кампания британският отбор поднови партньорството си с телекомуникационната компания до края на 2023 г.

В началото на сезон 2020 всичко изглеждаше наред тъй като болидите на тогавашните пилоти Джордж Ръсел и Николас Латифи бяха с логото на ROKiT по време на зимните тестове в Барселона. След това започна пандемията от COVID-19. Това забави с няколко месеца началото на тогавашната кампания и отмени редица състезания.

Малко повече от месец преди началото на сезон 2020 Уилямс обяви, че разваля споразумението си с ROKiТ. След тази новина британският екип трябваше да промени разцветката на своя автомобил. Прекратяването на взаимоотношенията между двете страни означава, че планираният тригодишен договор е прекратен само след една година и не превежда всички средства. В резултат на това екипът от Гроув решава да заведе дело срещу телекомуникационната компания заради нарушаването на договора.

По онова време се оказва, че в Уилямс са имали основание да го направят, тъй като от ROKiT не са изпълнили договорните си задължения. Оказва се, че компанията е задържала няколко вноски, които варират от 3.5 млн. до 5 млн. паунда.

В началото на януари тази година федералният съд в Лос Анджелис, който решава делото между Уилямс и ROKiT, признава исканията на тима от Гроув. Също така присъжда на отбора обезщетение в размер на $35.78 млн.

В отговор на това, компания обжалва решението на съда. Това доведе до удължаване на съдебния спор между двете страни.

В крайна сметка Окръжният съд на САЩ за Централния окръг на Калифорния постанови, че в ROKiT отново са задължени да платят 26 220 094 британски паунда на Уилямс. Това е приблизително $32.2 млн. Също така ROKiT трябва да плати и 1 милион паунда за покриване на съдебните разходи на екипа от Гроув.

Въпреки събитията през 2020-та, телекомуникационната компания продължава да работи активно в моторните спортове. В момента ROKiT спонсорира екипа на A.J. Foyt през сезон 2022 в Индикар. Компанията също така участва в британската Формула 4. Също така се очаква тя да продължи да подкрепя Вентури във Формула Е. Базираният в Монако отбор обедини усилията си с Мазерати преди началото на сезон 2022-23.