Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уилямс ще отдадат почит на своя основател Франк Уилямс в Гран при...

Уилямс ще отдадат почит на своя основател Франк Уилямс в Гран при на Саудитска Арабия

1704
0
Джордж Ръсел и Николас Латифи
Джордж Ръсел и Николас Латифи, снимка Уилямс

Отборът на Уилямс ще отдаде специална почит на своя основател Франк Уилямс в предстоящата Гран при на Саудитска Арабия. 79-годишният британец почина в края на миналата седмица. Добавката към разцветката на болида е само един от жестовете, които екипът ще направи през този уикенд. 

Уилямс е третият най-успешен отбор в F1 след тези на Ферари и Макларън. През цялата си история има спечелени девет титли при конструкторите и седем при пилотите. Победите, записани от пилоти на британския тим, са 114, като последната е дело на Пастор Малдонадо на пистата Каталуния през 2012 г. Въпреки че семейство Уилямс продадоха тима преди малко повече от година, главният инженер Дейв Робсън заяви колко важна фигура е Сър Франк.

„Тъжните събития от миналaта седмица означават, че това ще бъде първият ни състезателен уикенд без Сър Франк Уилямс като патриарх и основна фигура на организацията на тима. През последните няколко години той бе много рядко на пистата, но все още имаше силно присъствие в гаража. Неговата страст, сила и нестихващ ентусиазъм осигуряват допълнителна мотивация на тези от нас, които имат късмета да се състезават с колите, носещи неговото име“, сподели главният инженер на отбора от Гроув.

„Въпреки че една ера приключи през миналия уикенд, наследството на Франк ще живее и ние ще продължим да се състезаваме по начина, който той би очаквал. Изпращаме дълбоките си съчувствия на неговото семейство и ги уверяваме в продължаването на почитането на неговата легенда“.

Пилотите на тима Николас Латифи и Джордж Ръсел заявиха, че целия отбор ще се състезава за Сър Франк този уикенд.

„Неговият принос към Формула 1 не може да бъде подценен. За мен беше чест да представям името му на световната сцена“, каза Латифи.

„По отношение на британския спорт Сър Франк беше невероятно важна фигура. Не само заради трудностите, с които се сблъска, но и заради успехите, които екипът постигна след инцидента му. Той беше човек, на който толкова много хора се възхищаваха. Щеше да обикаля из цялата фабрика и имаше невероятно присъствие, когато беше наоколо. Това мотивира екипа да бъде толкова отдаден, заради човека, който беше“, обясни Ръсел.

Уилямс има особена връзка със Саудитска Арабия, която този уикенд ще бъде домакин на първото си състезание от F1. Отборът е получавал значителна подкрепа от националната авиокомпания Сауди в началото на 80-те години на XX век, когато печели първата си световна титла.