Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Бътън ще направи всичко, за да изпълни амбициите на отбора

Уитмарш: Бътън ще направи всичко, за да изпълни амбициите на отбора

27
0
Мартин Уитмарш

Пилотите на Макларън Дженсън Бътън и Люис Хамилтън са в най-тежко положение в битката за световната титла във Формула 1 тази година. Световният шампион има само математически шанс да запази короната си, тъй като изостава с цели 42 точки от лидера в класирането Фернандо Алонсо (Ферари). Съотборникът му е в малко по-добра позиция – намира се на 21 пункта зад испанеца. Въпреки всичко обаче шефът на отбора Мартин Уитмарш подкрепя изцяло намерението на Бътън да продължи да се бори с всички сили, независимо от шансовете на пилота.

– Правилното поведение на един автомобилен състезател е да се опитва да спечели. Бих бил разочарован, ако Дженсън не го правеше. Щях да го приема наистина тежко, ако ми бе казал, че се отказва – заяви Мартин. – А връзките между пилотите ни като цяло са добри. Сигурен съм, че ще работят заедно. Според мен Дженсън е забележително улегнал, зрял, мислещ състезател, който трябва винаги да тръгва с мисълта за победа. Убеден съм, че по време на уикенда той ще направи всичко, за да изпълни амбициите на отбора.

Уитмарш смята, че по отношение разпределението на двигателите Макларън е в по-добра позиция от Ред Бул и Ферари, но отборът му не е придобил свръхувереност заради това. Що се отнася до това дали титлата ще е обезценена, ако я спечели Фернандо Алонсо – заради случая на Хокенхайм, когато Фелипе Маса пропусна съотборника си напред, то англичанинът заяви, че в Уокинг разбират правилата по определен начин и действат според него.

– Напълно възможно е други екипи да имат различни виждания. Но пък в крайна сметка Ред Бул бяха невероятно бързи през цялата година. Ферари заслужават признание независимо от случилото се, защото в средата на сезона имаха сериозни проблеми, а сега пак са в борбата. Не би трябвало да гледаме по такъв начин на може би най-страхотния шампионат в историята на Формула 1.

Според шефа на Макларън предимството на екипа му по отношение разработката на системата F-duct вече е елиминирано. В Бразилия обаче отборът ще има още нови компоненти, които ще изпита в свободните тренировки преди да реши окончателната спецификация на болида за квалификацията и състезанието.

– От тази гледна точка ми се иска петъкът да е сух. Иначе очакваме да сме конкурентоспособни. Видях прогнози за времето, но според едни няма да вали, а според друго ще е дъждовно всеки ден. Но по някакъв странен начин на тази писта в Бразилия винаги се получават фантастични състезания – заяви в края на коментара си Уитмарш.