Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш: Платената телевизия е добра за Формула 1

Уитмарш: Платената телевизия е добра за Формула 1

38
0
старт

Формула 1 постепенно преминава все повече към платено излъчване на стартовете от световния шампионат – тенденция, която управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун започна преди няколко години и упорито поддържа.

Най-много шум предизвика сключената от него сделка през 2011 г., когато той даде ексклузивните права за Великобритания на Скай преди да изтече контрактът на ВВС. През 2012 г. комерсиалната мрежа излъчва пряко всички тренировки, квалификации и състезания от първенството, а обществената телевизия – половината от тях (за останалите има разширени репортажи), тоест за ½ от надпреварите аудиторията може да избира по кой канал да ги гледа.

Сделката бе посрещната с бурно недоволство от феновете, а година след обявяването й проучванията на пазара показват, че зрителите на Острова не са намалели драстично, но броят им не се е увеличил (за някои стартове всъщност е спаднал). Резултатите от изследванията са особено интересни предвид факта, че през 2013 г. същата схема на излъчване ще бъде приложена и в Италия например. Шефът на Макларън Мартин Уитмарш обаче твърди, че вариантът с платена телевизия е добър за Формула 1.

Подхождаме сериозно към реакциите на запалянковците по всякакви въпроси, защото това са нашите фенове, а те се чувстваха предадени. Общото усещане не бе приятно, когато се случи, но всъщност решението, изборът беше на ВВС. В интерес на истината Бърни свърши невероятна работа, за да се получи настоящият модел – е цитиран Уитмарш от autosport.com. – Скай вложиха огромна енергия в работата си, а и не може повече да се мисли единствено за хората пред телевизорите, тъй като има толкова много мобилни устройства – телефони, таблети, компютри и т.н. Сега сме едва в началото на процеса и всички бяхме много разтревожени, но платените излъчвания с всичките им различни прояви са далеч по-комплексни от традиционния подход.

В споразумението Конкорд, което определя взаимоотношенията между ФИА, отборите и носителя на търговските права, има клауза, според която при договори за телевизионно излъчване трябва да се избягват ситуации, водещи до само платени предавания на ключови пазари. Наличието на варианти за безплатно гледане дава свобода на Екълстоун в това отношение.

Изцяло безплатни през 2012 г. са телевизионните излъчвания единствено в Австралия, Испания и Италия (където е ясно, че ситуацията ще се промени още догодина).