Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уитмарш подкрепя кандидатурата на Ватанен за президент на ФИА

Уитмарш подкрепя кандидатурата на Ватанен за президент на ФИА

26
0

Шефът на тима на Макларън-Мерцедес – Мартин Уитмарш, смята, че състезателният опит и политическата подкрепа през последните години правят финландецът Ари Ватанен перфектния кандидат за поста президент на ФИА, който ще бъде освободен от Макс Мозли.

Ако британецът напусне поста след края на мандата си, както се очаква, двете имена, които се спрягат най-много за заместник на Мозли са тези на Ватанен и бившият шеф на тима на Ферари – Жан Тод.

„Не познавам Ари лично, но смятам, че той е ново и свежо лице, а според мен освежаването на спорта би било особено полезно. Той бе много успешен рали-пилот и световен шампион, така че мисля, че разбира достатъчно състезанията. Мисля, че това е свежо“, обясни Уитмарш.

Ватанен е печелил рали Дакар 4 пъти, бил е световеш рали шампион през 1981-ва, а освен това е бил и член на европейския парламент.

„Той е бил успешен политик. Не знам дали това е плюс или минус, но мисля, че е плюс, защото независимо дали ни харесва или не – никой от нас не се е включил във Ф1 за да се замесва в политиката, но в спорта има доста голямо количество от нея. Ако някой трябва да бъде реформатор – то той има нужните качества за това.

Ще бъде интересно да видим какво ще стане през идните месеци, но ако Макс не остане отново и Ари е кандидат, аз съм сигурен, че той ще получи голяма подкрепа, защото изглежда като балансирана и чувствителна персона.“