Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Унгария остава в календара до 2027 г., в Сочи готови да приемат...

Унгария остава в календара до 2027 г., в Сочи готови да приемат поредни стартове

820
0
Гран при на Унгария, Хунгароринг
снимка: Пирели

Гран при на Унгария удължи договора си за домакинство на кръг от Формула 1 до 2027 г. Преди няколко години организаторите от Будапеща сключиха споразумение до края на 2026-та.

Първото състезание на Хунгароринг се състои през 1986 г. и събира над 200 000 зрители

Това е първа F1 надпревара зад Желязната завеса. Този сезон пистата трябва да приеме трети от първенството, което се очаква да стартира в началото на юли в Австрия. Формула 1 потвърди 8 състезания от юли до началото на септември.

„Работихме заедно с Либърти Медия, за да компенсираме загубите от тазгодишната надпревара”, коментира главният изпълнителен директор на Хунгароринг Спорт Жолт Гюлай. „Организационните разходи не се променят, дори състезанието да се проведе без зрители. Сторихме всичко по силите си, за да постигнем взаимноизгодно споразумение. В крайна сметка съществуващият ни договор бе удължен до 2027 г. включително. Освен това намалихме годишната такса и ще спестим на унгарското правителство няколко милиарда форинта.”

Междувременно организаторите от Сочи обсъждат с Либърти възможност за поредни състезания на трасето там

Засега последователни надпревари са планирани на Ред Бул Ринг в Австрия и на Силвърстоун във Великобритания.

Сред плюсовете на Сочи се посочва самото разположение на пистата – в Олимпийския парк, което прави изолацията значително по-лесна, отколкото на други места. Хотелите, където отборите отсядат по принцип, са близо до съоръженията и това допълнително намалява рисковете.

„В момента работим с Формула 1 по различни варианти за организацията на Гран при на Русия”, коментираха от пресцентъра на пистата. „Инфраструктурата в града е отлична, организаторският екип има достатъчно опит. Ето защо в случай на необходимост сме готови да проведем две надпревари в Сочи.”