Начало MotoGP News Унгария се връща в календара на MotoGP

Унгария се връща в календара на MotoGP

31
0
Балатон парк, Унгария
снимка, Балатон парк

Унгария се връща в календара на MotoGP. Страната ще приеме кръг от световния шампионат през лятото на 2025 г.  Домакин на събитието трябва да бъде пистата Балатон Парк.

Пистата Балатон Парк в Унгария ще бъде включена в календара на MotoGP за 2025 г. Съоръжението, разположено близо до езерото Балатон в Западна Унгария, ще претърпи модернизация на пистата и съоръжението, за да посрещне най-вълнуващия спорт в света през следващия сезон.

MotoGP се състезава за първи път в Унгария през 1990 г. Домакин на събитието е добре познатата писта Хунгароринг, разположена до Будапеща. През 1992 г. шампионатът се завръща за още един старт. Оттогава насам няма старт от MotoGP в Унгария.

Унгария има предишна история в MotoGP. Страната от Централна Европа празнува успехите на Габор Талмаци, който стана първият унгарец, станал световен шампион в Гран При. Талмаци спечели титлата в бившия клас 125 куб. см през 2007 г.

Догодина върхът на мотоциклетните състезания ще се завърне да се състезава в страната, добавяйки още една глава към нейната история. Всичко това се случва благодарение на дебюта на Балатон Парк в календара на MotoGP. Предварителните дати на събитието са от 22 до 24 август 2025 г.

Пистата в Унгария ще претърпи някои подобрения, за да се подготви дебютът на MotoGP през 2025 г. Също така ще се работи по инфраструктурата и услугите в очакване на тълпите, които придружават най-вълнуващия спорт в света. Езерото Балатон ще осигури зашеметяващ фон за MotoGP. То ще даде възможност на феновете да се насладят на първокласно спортно забавление в една впечатляваща туристическа дестинация. Освен MotoGP, Балатон парк ще приеме и кръг от WSBK

„Когато сте на път към финалната линия, всеки етап по пътя е важно потвърждение за правилната посока. През 2004 г., като президент на Унгарската асоциация за моторни спортове, имах възможността да се срещна с Дорна и да помечтая за завръщането на мотоциклетните състезания за Голямата награда на Унгария в MotoGP“, сподели Хенрик Херман.

„Тази цел се е появявала на хоризонта няколко пъти. За неащастие нещата не се получиха на няколко пъти. Едно е сигурно- никога не сме били толкова близо и под толкова ясно небе. Очите ни се усмихват под каските в последния завой преди финала. Съсредоточаваме цялата си енергия върху това да размахаме карето пред ревящата тълпа, за да можем ние, унгарците, да се насладим на това чувство и в нашата родина“, добави президентът на Унгарската мотоциклетна федерация.

„Много сме щастливи да обявим, че Балатон Парк ще бъде включен в календара за 2025 г. за MotoGP и WSBK Пистата се намира на впечатляващо място и ще бъде фантастична дестинация за феновете да дойдат и да видят най-вълнуващия спорт в света в действие“, каза Кармело Еспелета.

„Работи се по подготовката на съоръжението за историческия му дебют в календара, което ще добави още една глава към историята на Унгария в мотоциклетните Гран При състезания. Ние с нетърпение очакваме завръщането си на ключовия пазар в Централна Европа“, добави главният изпълнителен директор на Дорна.

Балатон парк ще бъде най-новата писта в календара на MotoGP. Трасето е с дължина от 4.115 км и беше открито преди малко повече от година. Собственик на Балатон парк е компания на Чанош Нисани. Израелецът беше тестов пилот на Минарди. Неговият син Рой Нисани се състезава във Формула 2 от 2018 до 2023 г. и беше част от академията на Уилямс.

Унгария е втората страна от Централна Европа, която ще се върне в календара на MotoGP догодина. Преди месец стана ясно, че Бърно отново ще бъде домакин на стартове от световния шампионат след петгодишна пауза.