Начало Автомобили Уникални Ауто Унион на Гудууд Ривайвъл

Уникални Ауто Унион на Гудууд Ривайвъл

302
0
Ауто Унион,Джаки Икс

4 уникални Ауто Унион-а ще присъстват на фестивала Гудууд Ривайвъл този уикенд (14-16 септември). Ауди Традиции демонстрира впечатляващите Сребърни стрели през трите дни на събитието, като зад воланите ще са легендата на F1 Джаки Икс, петкратният победител в Льо Ман Франк Биела, барабанистът на Пинк Флойд Ник Мейсън.

За един от тези невероятни автомобили – Ауто Унион Тип D от 1939 г. – може да разберете повече в специалния материал в последния брой на списание ClubS1 (153). Ауди си го върнаха наскоро, след като десетилетия наред бе изгубен и след Гудууд отива в музея им.

Появата на автомобилите отбелязва 75-ата годишнина от последната победа на един от легендарните Гран при пилоти – Бернд Роземайер – с Ауто Унион. Тя идва през октомври 1937 г., а три месеца по-късно (през януари 1938 г.) той загива при опит да постави рекорд за скорост.

През всеки един от дните на Гудууд Ривайвъл Ауди Традиции ще прави демонстрации с реплики на Ауто Унион Тип С (1936) и Ауто Унион Тип D (1939).

– Когато немските Сребърни стрели са се появили на Донингтън преди 75 години, автомобилният спорт в Англия се е променил завинаги. Да ми позволят да карам един от тези автомобили е нещо наистина много специално – коментира Мейсън.

Джаки Икс изпитва същите чувства:

– Привилегия е да караш тези коли.

Автомобилите на Мерцедес-Бенц и Ауто Унион, наречени Сребърните стрели, доминират в състезанията между 1934 и 1939 г. Достигат скорости от порядъка на 300 км/ч и това е наистина впечатляващо, дори в сравнение със стандартите на съвременната Формула 1. Моделите са с изключителна техника, а пилотите – истинско вдъхновение със смелостта и находчивостта си.

Бернд Роземайер сяда зад волана на Ауто Унион на 25-годишна възраст. Най-добрият му сезон е 1936 г., когато става шампион на Европа и Германия. Скоро се превръща в суперзвезда и чупи редица рекорди за скорост. Става първият човек, преминал 400 км/ч на обикновен път с Ауто Унион Тип С Стриймлайнър. Фаталният опит да подобри още едно постижение се случва при скорост от почти 440 км/ч на пътя между Франкфурт и Дармщадт. След гибелта на Роземайер Ауто Унион никога повече не участват в подобни събития.