Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уорд подава жалба срещу Жан Тод

Уорд подава жалба срещу Жан Тод

45
0
Дейвид Уорд

Кандидатът за президент на ФИА Дейвид Уорд ще подаде жалба към комитета по етика на ФИА срещу настоящия президент на федерацията, който се кандидатира за втори мандат, Жан Тод. Според Уорд французинът е използвал регионалните срещи на членовете на клубове на ФИА, за да получи писмено одобрение от тях в подкрепа на кандидатурата си.

Съобщението бе публикувано на официалния сайт на президентската кампания на Дейвид Уорд (wardandteam2013.com) и гласи следното:

Дейвид Уорд, кандидат за президент на ФИА, тази седмица ще подаде жалба към етичния комитет на федерацията за опит да се наруши избирателния процес. Изглежда, че настоящият президент на ФИА е използвал ресурсите на организацията в опит да предопредели резултата от изборите още преди началото на процеса.

ФИА урежда и плаща за срещи по света, за да се обсъди как регионите ще се възползват от бъдещите дейности и ресурси на ФИА. Стана ясно, че на тези срещи няколко клуба са били помолени да подпишат официални писма в подкрепа на втората кандидатура на Жан Тод под формата на „споразумения за подкрепа”.”

В коментар на жалбата Дейвид Уорд каза:

Изключително важно е избирателният процес да бъде проведен по демократичен, честен и прозрачен начин. Вярвам, че изискването на подписи на споразумения за подкрепа при тези обстоятелства представлява сериозно нарушение на правилата на ФИА и етичния кодекс. Жалбата ще позволи на комитета по етика да разследва легитимността на тези споразумения, обстоятелствата, при които са изискани подписите, и дали това е правилна употреба на ресурсите на ФИА, нейния персонал и ръководство да преследват личните амбиции за преизбиране на г-н Тод на официални регионални срещи.

Жан Тод отхвърли твърденията, че предизборната му кампания нарушава правилата:

Как мога да избегна това? Ако имаш група от хора, които казват: „Вършиш добра работа. Искаме теб.” Никога не опирам нож или пистолет в главата на някого – коментира той пред британския вестник Телграф по време на уикенда за Гран при на Италия.

Вчера пък Уорд публикува отворено писмо до главния секретар на администрацията на ФИА Дамиен Клермон, в което пише, че очаква стриктен неутралитет на служителите на федерацията. Уорд добавя: „По време на предизборния период мога да поискам разяснения на различни въпроси, на които вярвам, че администрацията ще отговори бързо и обективно.” Той търси и разяснение относно това коя организация ще наблюдава за спазването на избирателния процес.