Начало WRC News Никой не знае какви ще са условията в Швеция, сподели Лапи

Никой не знае какви ще са условията в Швеция, сподели Лапи

384
0
Есапека Лапи
Есапека Лапи; снимка: М-Спорт

Тимът на М-Спорт има страхотни постижения в рали Швеция – 6 победи и 24 подиума от 1997 г. насам. Екипът ще вложи всички усилия, за да постигне още един успех в края на седмицата там. Надпреварата е втори кръг от световния шампионат (WRC) за 2020 г. Есапека Лапи и Теему Сунинен направиха тест през уикенда, но условията от изпитанията вероятно няма да съвпаднат с тези на самото състезание. В региона на ралито вали сняг, а днес е опознавателният за екипажите ден.

„Рали Швеция е икона в световния шампионат и смятам, че всички сме благодарни на Грег (Олсън, CEO на организационния комитет – б.р.) за упоритата работа”, сподели шефът на тима Ричард Милнър.

„Нещата не са лесни заради мекото време. Организаторите обаче бяха невероятно проактивни през последните седмици. Работиха с отборите и ФИА, за да се проведе още една невероятна битка. Ралито ще е доста по-различно от това, с което сме свикнали, но главното е, че ще се състои.”

„По принцип тази надпревара винаги е била силна за нас. Уверени сме, че отново можем да се справим на ниво. Есапека стана втори през миналата година. Теему пък за първи път в кариерата си излезе начело в рали. Форд Фиеста WRC също бе на ниво и взе пет победи в отсечки.”

Лапи финишира четвърти в първото рали за сезона – Монте Карло

Швеция обаче е по-успешна надпревара за финландеца.

„Миналия сезон завършихме втори в Швеция във второто си рали с нов автомобил. Да видим дали сме в състояние да постигнем същото тази година! Конкуренцията, разбира се, ще е силна и всъщност никой не знае какви ще са условията.”

„Шведските отсечки винаги са много бързи, което ми допада. Може обаче да няма достатъчно дебел слой лед и това ще направи управлението на гумите особено важно. Ще трябва да се кара с мисълта да запазиш шиповете колкото може по-добре за целия етап.”

Сунинен също кара силно в единствената снежна надпревара във WRC календара

„Миналата година намерихме добри настройки за мекия сняг и коловозите. След първия ден на състезанието дори бяхме начело, а през целия уикенд тогава демонстрирахме чудесна скорост. Планът сега е да изградим добро темпо и да не допускаме грешки”, обясни Теему.

„Много ще зависи от времето. Страхотно е, че организаторите се справиха и рали ще има, но трябва да изчакаме, за да видим реалните състезателни условия.”