Начало Картинг Успехи за Искрин Арабаджиев, Димитров, Мюлер, Арсов, Руйков и Бонева в Кюстендил

Успехи за Искрин Арабаджиев, Димитров, Мюлер, Арсов, Руйков и Бонева в Кюстендил

233
0

Искрин Арабаджиев, Юлиян Димитров, Петер Мюлер, Данислав Арсов, Любослав Руйков и Мартина Бонева постигнаха победи в своите класове KZ, No Gear Open, Rotax Senior, Rotax Junior, Mini и Mini BG в 4-ия кръг от Българска федерация по картинг-Национални картинг серии (БФК-НКС).

Същинските състезания се проведоха днес на пистата Пауталия в Кюстендил при много добра организация и горещо време. Те предложиха много емоции и напрегнати моменти, както и някои изненадващи крайни резултати.

В кралския клас KZ първа победа за сезона у нас записа Искрин Арабаджиев. Той спечели и двама манша, с което се утвърди на първо място в генералното класиране. В първия потеглилият от полпозишън Юлиян Серафимов не стартира добре и изостана последен 4-и.

Поведе Искрин, а зад него битка за втората позиция водеха Владимир Арабаджиев и Любомир Гърков. В края Любо успя да направи успешна маневра и зае 2-ото място, а Серафимов намали темпото, като изглежда имаше и проблем с двигателя.

Първите трима в клас KZ-2

Във втория Искрин отново дръпна напред след старта, а зад него Серафимов изпревари Гърков, а след това и Владо. В хода на надпреварата обаче Юли не можеше да настигне старозагорския пилот, а Любо спука гума и се наложи да мине през бокса за смяна. В общото класиране за кръга Горчо е 2-и, а Владо 3-и.

Състезанията в клас No Gear Open преминаха под диктовката на Юлиян Димитров.

Той спечели и двете състезания с голям аванс. И в двата случая зад него се класираше Томи Хаджийски, който оправда изоставането си с липсата на достатъчно тренировки преди кръга. Третите места в двете надпревари зае Кристиян Димитров, който този път нямаше нужната скорост да се бори за победата.

Призьорите в клас No Gear Open

В Rotax Senior триумфира Петер Мюлер. Той стартира от полпозишън, който превърна в победи и в двете състезания. В първото Люсиян Савов бе плътно зад него в началните обиколки, но след това започна да изостава. На финала разликата стана близо 3 секунди. Трети се нареди Дейвид Митов, пред показалия сериозен прогрес Виктор Върбанов.

Във втората надпревара Савов опита атака още след старта спрямо немския пилот, но тя не бе успешна. Освен това Люси загуби и 2 позиции, които после трябваше да наваксва. Митов пък отпадна заради паднала верига. От това се възползва Върбанов, който зае 3-ото място в крайното класиране за кръга.

Първите трима в Senior

Заедно с пилотите в Senior караха и тези от клас Junior. Те този път бяха малко – трима. Затова те получиха само половината от точките.

Убедителна победа записа шампионът Данислав Арсов с 2 първи места в 2-те състезания днес. Втори се нареди Самуил Иванов, а трети Калоян Генов, на който веригата падна още в началото на второто състезание.

Подиумът в категория Junior

В клас Mini се получи страхотна битка за победата между Любослав Руйков и Слави Минков. В първото състезание Любо поведе след старта и успя да поддържа константна преднина спрямо Слави и да я запази до финала. Борбата за 3-ото място беше много оспорвана между Петър Шингов, Младенов и Стефан Стефановски. В крайна сметка я спечели пилотът от Северна Македония, следван от Христо.

Истинското шоу обаче предстоеше във второто състезание. Руйков и Минков и спретнаха дуел, който отдавна не бяхме виждали у нас. Двамата се изпревариха 6 пъти в изключително коректна борба, като в крайна сметка успеха взе Руйков, с което той стана първи за кръга. След финала двамата получиха силни аплодисменти от всички, които бяха напълно заслужени. Битка имаше и за 3-ото място, която бе също много чиста и бе спечелена от Христо Младенов, който задържа зад себе си Стефановски.

Най-бързите в Mini

Най-много драма предложиха най-малките в Mini BG. Там бяха и най-много участниците – общо 9. В първата надпревара победата взе стартиралият първи Пресиян Стоянов, следван от Калоян Гьошев и Деан Дамянов, който изпревари Мартина Бонева.

Във второто състезание дойдоха и най-напрегнатите моменти. При старта по-добре тръгна Гьошев, който поведе, но на 2-3 завой двамата с Пресиян се удариха и заклещиха картовете си. Така те изостанаха много. Начело излезе Венцислава Ганчева, следвана плътно от Дамянов и Силвия Станчева.

При атака на Дамянов спрямо лидерката на последния завой и тримата се сблъскаха и отидоха в предпазните стени.

Някои от идващите зад тях пилоти не успяха да ги избегнат и се удариха в тях с висока скорост. За щастие всички пилоти се разминаха без сериозни контузии, а състезанието продължи и първа стана Мартина Бонева, следвана от Кристиан Зинков и Емил Стойков.

Подиумът в Mini BG

Заради инцидента Дамянов бе дисквалифициран от второто състезание, а победителка за кръга стана Бонева, за която това е първи успех в кариерата. Пресиян и Гьошев, които все пак завършиха втората надпревара, заеха 2-ото и 3-ото място за кръга.

След награждаването председателят на БФК-НКС Росен Даскалов обяви, че следващият 5-и кръг, който ще се проведе на 11-12 септември, ще бъде не в Хасково, а на пистата в Букурещ, Румъния. Той ще се проведе съвместно с кръга от местния шампионат на същите дати.

Всички резултати от кръга можете да видите на:

https://speedhive.mylaps.com/Events/1881143