Начало Картинг Успехи за Мишинков и Александров в 7-ия кръг на Лаута

Успехи за Мишинков и Александров в 7-ия кръг на Лаута

156
0

При температура от над 40 градуса миналата неделя се проведе 7-ият кръг от Летния любителския шампионат на картинг писта Лаута в Пловдив. Въпреки голямата жега пилотите издържаха до финала и си спретнаха много интересни и оспорвани битки.

12 пилота взеха участие в клас Sprint Cup. Победител в състезанието стана Делян Мишинков. Той бе 3-и след квалификацията. Във финала, който се караше в права посока и старт в стил 24-те часа на Льо Ман от миналия век, пилотите трябваше да направят 1 задължителен бокс.

Още в началото обаче заради горещината картовете на Мишинков и Любомир Гърков получиха повреди. Сериозна катастрофа по-назад в колоната на завой 10 обаче доведе до спиране на състезанието.

След подновяването Цветомир Маринов се откъсна напред и спечели. Мишинков излезе на втора позиция след четвъртата обиколка, но до финала изостана 5-и, като бе с по-бавна машина и бе изпреварен от Гърков, Михалев и Великов. Заради неизпълнение за задължителния питстоп Кристиян Иванов получи 30 секунди наказание.

Призьорите в клас Sprint

Във втория манш пилотите стартираха с обърната решетка спрямо класирането от първия.

С добър карт Мишинков бързо си проби път от 6-а позиция до лидерството. Той направи и най-бързата обиколка, заради което получи още 3 точки. В същото време Маринов остана едва 8-и, задържан умело от Макси Колев, което го остави 2-и в общото класиране на 8 т. зад Делян.

Втори финишира Росен Тодоров, а трети Михаил Венков. За последния това означаваше и 3-о място в общото класиране. В него 4-и остана Гърков, който не случи на добра машина в суперфинала.

В клас Junior на Лаута 9 деца премериха сили и се бориха за място на стълбичката. Малчуганите почнаха състезанията с по-мощните машини (270 куб.см), но отново заради технически проблеми преминаха на по-малките (200 куб.см).

Подиумът в Junior

Във финала победител стана Петър Шингов, който направи и най-бързата обиколка. Втори се класира Габриел Александров, следван от фаворита Виктор Николов, който бе едва 5-и в квалификация.

В суперфинала също важеше правилото за обърнатата решетка. Това означаваше бързите пилоти да стартират от задни позиции, което доведе до доста битки, а и инциденти. В резултат Шингов получи наказание от 3 секунди, а Николов санкция от 5 секунди. Това ги прати едва 6-и и 7-и.

Отпред победата в суперфинала взе Александров, с което спечели и кръга с общо 43 т. Шингов завърши 2-и, а 3-и след силен суперфинала с 28 т. стана Цветелин Цонев. Той изпревари само с 1 т. Лиам Карабелов.