Начало Избрани Уволниха главния редактор на списанието, публикувало AI-генерирано интервю с Михаел Шумахер

Уволниха главния редактор на списанието, публикувало AI-генерирано интервю с Михаел Шумахер

1752
0
Михаел Шумахер
Михаел Шумахер; снимка: Мерцедес

Уволниха главния редактор на списанието, публикувало AI-генерирано интервю с Михаел Шумахер. Това стана ясно само няколко дни след като изданието Die Aktuelle предизвика редица реакции заради публикуване на генерирано от изкуствен интелект интервю със седемкратния световен шампион.

По-рано тази седмица Die Aktuelle публикува сатия с надпис: „Първото интервю. Без оскъдни, мъгляви, откъслечни изречения от приятели. Отговори от него! Михаел Шумахер, на 54 години.“ Изданието пусна и снимка на седемкратния световен шампион

С много по-малък шрифт списанието отпечата и думите „Звучи измамно реално. Това показа, че „интервюто“ всъщност е създадено от чатбот с изкуствен интелект.

AI-генерираното интервю много ядоса близките на бившия пилот на Ферари и Мерцедес. Според последната информация, семейството на Михаел ще предприеме съдебни действия срещу немското списание.

Материалът, написан с помощта на фалшиви отговори от чатбот с изкуствен интелект, предизвика широка критика към Die Aktuelle. Шумахер няма нито една публична поява след ски инцидента си в края на 2013 г. Новините за състоянието му се пазят в строга тайна от неговото семейство.

Вчера издателската група Funke Magazines предприе стъпка за освобождаване на главния редактор Ане Хофман, като същевременно се извини на близките на Михаел Шумахер

Управляващият директор на Funke Бианка Полман остро критикува статията и появата ѝ на корицата на Die Aktuelle.

„Тази безвкусна и подвеждаща статия не трябваше да се появява. Това по никакъв начин не отговаря на журналистическите стандарти, които ние – и нашите читатели очакваме от издател като Funke“, се казва в изявлението.

Самата Корина Шумахер не е правила официални изявления за съпруга си през последните почти 10 години. Единствено в документалния филм „Шумахер“ заяви: „Михаел е тук. Различен, но е при нас и това ни дава сила. Заедно сме. Живеем заедно у дома. Караме терапия. Вършим всичко възможно, за да е добре той и да се чувства удобно. И да правим така, че да усеща семейната ни връзка. И аз ще сторя всичко по силите си, каквото и да ми струва. Всички ще го направим. Стараем се да продължаваме живота си като семейство по начина, по който на Михаел му харесваше и все още му харесва. Продължаваме живота си. А той винаги е казвал: „Личното си е лично.“

Миналата година Шумахер получи държавната награда на Северен Рейн-Вестфалия. Това се случи на 20 юли в комплекса Motorworld в Кьолн, където се съхранява частната колекция на семейство Шумахер. В нея има автомобили от F1 и различни сувенири. Наградата на седемкратния световен шампион бе приета от неговата съпруга Корина и дъщеря Джина-Мария.