Начало Избрани В Азербайджан не се притесняват от сблъсъка с 24-те часа на Льо...

В Азербайджан не се притесняват от сблъсъка с 24-те часа на Льо Ман

1262
0
Гран при на Азербайджан 2022
снимка, Алфа Ромео

Директорът на състезанието в Баку Ариф Рахимов заяви, че директният сблъсък между квалификацията за Гран при на Азербайджан и старта на 24-те часа на Льо Ман не буди причини за безпокойство.

По-късният график за уикенда в Баку означава, че 18:00 ч. местно време за съботната квалификационна сесия на F1 съвпада с 16:00 ч. френско време. Именно тогава ще бъде даде старта на легендарното състезание на пистата Льо Ман.

Това означава, че феновете на моторните спортове ще трябва да избират между гледането на Формула 1 и старта на най-известното състезание за спортни автомобили. Въпреки всичко изпълнителен директор на Гран при на Азербайджан Ариф Рахимов смята, че засичането на двата старта не е повод за безпокойство.

„Най-важната част от Льо Ман е стартът на състезанието. Същевременно в F1 най-интересните неща обикновено са в края на квалификацията“, каза Рахимов.

Затова смятам, че по този начин можем да накараме телевизионната аудитория да гледа и двете събития- началото на 24 часа Льо Ман и края на квалификацията за Гран при на Азербайджан.“

Рахимов заяви, че не е имало много дискусии с Ф1 и ФИА относно директния сблъсък. Според него, графикът за Баку е бил продиктуван от различни фактори.

Графикът е съставен въз основа на много обстоятелства. Тук има наши вътрешни фактори и всички други неща, които трябва да направим в събота. Едно от тях е състезанието от F2.“

„Обикновено нямаме толкова голям избор как да преместим нещата във времето. Но както споменах, ще бъда разочарован, ако стартът на Льо Ман съвпадне с края на квалификацията. Тъй като стартът на сесията съвпада с Льо Ман, смятам, че отново ще привлече доста зрители.“

Баку е на път да разпродаде всички билети този уикенд. Трасето отново бе отворено за фенове. Същевременно броят на международните посетители, закупили билети, е по-голям, отколкото преди пандемията.

Мястото на Баку в календара на Формула 1 е гарантирано поне до 2024 г. Договорът на столицата на Азербайджан беше удължен още през 2021 г.

Това, което може да се промени в бъдеще, е датата на провеждане на състезанието. В момента F1 се стреми да групира състезанията по географски местоположение, за да подобри логистиката и устойчивостта на пътуването.

Това означава, че е малко вероятно да се повтори двубоят Баку/Канада, който се провежда тази година.

Рахимов обаче заяви, че Азербайджан е твърдо решен да запази състезанието си през юни, тъй като преместването му в по-ранна част на годината би довело до проблеми заради метеорологичните условия.

В миналото имахме сериозни затруднения, когато състезанието се провеждаше през април. Трябваше да започнем подготовката на трасето ри месеца преди началото на състезанието. Това значи, че трябваше да започнем още от януари. Тогава времето е по-лошо, което допълнително ни затрудняваше.“

„Например тази година месец април беше доста лош от гледна точка на атмосферните условия. Времето беше ветровито, студено и дъждовно. Не мисля, че можем да рискуваме нещо подобно по време на състезанието, защото желаем да имаме пълни трибуни.“

Искате да имате възможно повече зрители. Това е част от цялостната картина. Като цяло сме много доволни от датата през юни и наистина искам да се придържаме към нея“, завърши Рахимов.