Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Във Ферари очаквали проблема на Алонсо

Във Ферари очаквали проблема на Алонсо

47
0

Картината в екипа на Ферари изглеждаше доста различна в първия ден от уикенда в Бразилия. Кими Райконен бе значително по-бързият от двамата пилоти на Скудерията за разлика от повечето петъчни дни през годината. В крайна сметка Фернандо Алонсе се класира на седма позиция, четири места зад Райконен и не успя да кара до края на втората сесия, след като колата му пламна заради проблем с двигателя.

„Новото асфалтово покритие предоставя достатъчно грип, но в същото време е доста трудно да направиш цяла добра обиколка на него“, призна Алонсо. „Представянето на гумите се променя от обиколка на обиколка. Напълно неизвестно ни е какъв ефект би имал дъжда върху новия асфалт. Затова и е невъзможно да се правят прогнози.“

Прогнозата е, че през утрешния ден с голяма сигурност ще вали, като за неделя също има опасност от дъжд. Испанецът сравнява ситуацията с тази в Сочи.

„Там също имаше такива прогнози, но не валя. Затова трябва да сме подготвени за всякакви възможности.“

Алонсо не бе особено притеснен от повредата в колата си причинила прекратяване на втората тренировка 20 минути преди края. На ускорението от Сена S колата му бе обхваната от пламъци след като задвижващата система се предаде, а испанецът отби в страни от пистата и взе пожарогасител от маршалите, за да потуши пламъците и да предотврати по-сериозни повреди.

„Задвижващата система на Фернандо бе направила доста километри и знаехме, че това ще е последният ѝ ден“, обясни Пат Фрай. „Въпреки това бе жалко, че загубихме 20 минути.“

Последният технически дефект на Алонсо бе на Монца. Испанецът е на лимита от разрешените от правилника компоненти и затова в Остин му бе монтиран стар агрегат. Целта на Ферари е да се избегне наказание и тимът на Уилямс да бъде победен в класирането при конструкторите. Ако испанецът прескочи уикенда в Бразилия със задвижващата система, която ще му бъде монтирана като замяна, за Абу Даби се очаква нов, както и подобрения по колата, които ще са изключително важни, предвид двойните точки, които ще се раздават там.