Начало Formula E News Волво се интересува от Формула Е

Волво се интересува от Формула Е

56
0

Шведският автомобилен производител Волво се интересува от автомобилен шампионат с едноместни състезателни коли, но в случая става дума за Формула Е.

Концепцията на новото първенство за електрически задвижвани автомобили може да се окаже привлекателна за доста компании. Този тип и подобни системи се развиват много упорито от години насам. Хонда например се връщат във Формула 1, след като Гран при болидите вече са с хибридни задвижващи системи.

Волво участва в скандинавски шампионати за туристически автомобили и при австралийските серии V8. Наскоро обаче маркетинг вицепрезидентът на компанията Ален Висер сподели, че производителят преосмисля участието си в моторспорта.

– Вижте Ленд Роувър и Ягуар. Премиум марки, които не са в автомобилни надпревари. Все още не виждам как състезанията могат да паснат на нашето ДНК: Волво означава сигурност и нисък разход на гориво – обясни той.

Развитието към повишаване на безопасността и търсене на алтернативни методи на задвижване и в F1, и в Льо Ман. Колите във Формула Е пък са електрически, а Висер определено има ясно изразено мнение за отделните категории:

– Става дума за абсолютно различни средства. Бих казал, че Льо Ман е най-безумното състезание, в което може да се участва. Една кола струва 20 милиона евро, а получаваш отразяване в рамките на 24 часа! Разгледахме Формула Е. Няма решение (за участие), но определено мислим по въпроса. Числеността на аудиторията и отразяването в медиите все още са доста ограничени, но това е концепция за категория автомобилен спорт, която според нас определено може да се разрасне. Следим много внимателно сериите и проведохме сериозни анализи. Но все още не сме взели решение. При ограничен бюджет трябва внимателно да обмисляш в какво инвестираш парите си. А в сравнение с други автомобилни категории, Формула Е предлага значително по-голяма стойност спрямо вложените средства.