Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Втори бе възможният максимум, сподели Фетел; Кими: Пето място е по-добре от...

Втори бе възможният максимум, сподели Фетел; Кими: Пето място е по-добре от нищо

36
0

Второ място бе възможно най-добрият резултат за Ферари в Гран при на Китай, смята Себастиан Фетел. Четирикратният световен шампион се класира именно втори в Шанхай след напрегнато състезание, в първата обиколка от което се удари със съотборника си Кими Райконен. Финландецът трябваше да се прибере за нов нос, след това навакса голяма част от изоставането си и в крайна сметка се нареди пети.

„Разочарован съм заради катастрофата в първия тур. Имах късмет, че колата беше цяла след това. Мислех, че ще се наложи да влизам в бокса, но всичко бе наред. Все пак имаше известни повреди – воланът например бе леко разцентрован, беше ми по-трудно да управлявам в левите завои, но за щастие на пистата има повече десни. На мен колата за сигурност ми помогна. Избрахме различна стратегия и със суперсофт успях да изляза от трафика, да напредна. Задминах доста коли. Не ги броих, но имах чувството, че са много! Накрая с Данил [Квят] бе по-сложно. Той вървеше силно в края на серията си със софт, но знаехме, че ще влиза за медиум, докато аз разполагах с още един комплект софт. Невероятно възстановяване след инцидента в първи завой. Ужасно съжалявам за Кими, но просто нямаше какво да направя. Озовах се в сандвич между него и Данил… Колата поне бе добра, но втора позиция вероятно бе възможният максимум”, коментира Себастиан.

Що се отнася до контакта с Валтери Ботас, то Фетел заяви, че е разбрал за него едва при интервютата на подиума: „Не беше нещо сериозно. Вероятно не съм разбрал заради последиците от първия удар. Бях изненадан като ми казаха, че крилото било повредено!”

Райконен прие извиненията на съекипника си за катастрофата в началото на надпреварата и продължи: „Това обаче не променя крайния резултат. Сигурен съм, че не го е направил нарочно, но ситуацията за мен и за екипа далеч не бе идеална. Поне взехме точки, макар да съм убеден, че класирането можеше да е по-силно. Пето място е по-добро от нищо, но не това е желаната позиция. Беше доста трудно да се следи какво става. Имаше различни стратегии с различни гуми, на моменти ми се струваше, че не вървим особено бързо. Все пак успяхме да удържим съперници с по-меки гуми, дори да изпреварваме, но е трудно да се прецени докъде можеше да стигнем.”