Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В F1 ще гласуват предложение за намаляване ограниченията за двигателите в рамките...

В F1 ще гласуват предложение за намаляване ограниченията за двигателите в рамките на сезона

43
0

Отборите от Формула 1 ще гласуват утре предложение за намаляване ограниченията за работа по задвижващите системи в рамките на активния сезон.

Идеята за подобна промяна в правилата бе обсъждана не веднъж през настоящата състезателна година. Бяха направени твърдения, че със замразяването на двигателите на практика се осигурява доминацията на Мерцедес, тъй като другите производители на задвижващи системи – Ферари и Рено – просто нямат право да правят каквото и да е по своите продукти. Бе изказано и опасение, че освобождаване на правилата може да доведе до огромен скок в разходите, след като този сезон отборите вече плащат повече от двойно за агрегати.

Утре на пистата в Сочи шефовете на тимове, които обсъдиха предложението в Белгия, ще се съберат, за да го гласуват.

– Гледната точка на производителите на задвижващи системи – аз работя за Ферари – е, че основният ни бизнес са двигателите. F1 освен това означава иновации и непрекъснато подобрение. Така че няма особен смисъл в забраната да се докосват моторите при размера на влаганите в нови неща инвестиции. Идеята е добра за медиите, за отборите и за всички акционери. Освобождаване на правилата би ни дало възможност да предоставяме на малките отбори по-добри двигатели, вследствие на което те ще имат шанс да печелят повече точки и да вдигнат приходите си. Дори и в момента работим по развитието на агрегатите, въпреки че не ме можем да приложим решенията, така че не виждам причина разходите да нараснат – коментира шефът на Ферари Марко Матиачи, цитиран от Аутоспорт.

От Мерцедес посочиха по-рано през сезона опасенията си за екстремен скок на разходите. Тото Волф обаче обяви в началото на септември, че екипът може и да подкрепи евентуално размразяване на задвижващите системи:

– Според мен имаме нужда от стабилност. Въпросът е да определим какво искаме да правим. Очевидно е, че имаме предимство, но бихме се борили със съперниците. Дали е време правилата да бъдат променени? Може би. Водените досега дискусии са доста отворени. На масата има различни опции. Но ако вземем напълно противоположно решение и отворим напълно правилата, това би качило драстично разходите. Не съм сигурен и че бихме могли да доставим на всички една и съща спецификация двигатели на всички – от логистична гледна точка не е изпълнимо, така че дяволът е в детайлите.

Управляващият директор на Рено Спорт F1 Сирил Абитебул посочи, че не бива да се допуска увеличение на средствата.