Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В F1 не бива да има прекалено голяма непредсказуемост, смята Рос Браун

В F1 не бива да има прекалено голяма непредсказуемост, смята Рос Браун

75
0
Рос Браун

Формула 1 рискува да загуби фенове, ако изходът от надпреварите и през втората половина на сезон 2012 г. е толкова непредвидим, колкото в 11-те старта до лятната ваканция, заяви шефът на Мерцедес в Гран при Рос Браун. 7 различни състезатели спечелиха първите 7 старта от тазгодишния шампионат. Единствено Фернандо Алонсо е с три победи до момента (в Малайзия, Валенсия и Германия), Марк Уебър и Люис Хамилтън са с по две (съответно Монако/Великобритания и Канада,/Унгария), а Дженсън Бътън, Нико Розберг, Себастиан Фетел и Пастор Малдонадо са с по една.

Толкова висока степен на непредсказуемост е вълнуваща, но автомобилният спорт трябва да е малко по-спокоен в този аспект, смята Браун.

Нещата във Формула 1 не бива да са прекалено произволни. Определени елементи от случващото се през настоящия сезон са интересни, но според мен всъщност вълнението постепенно ще утихне. Сещам се за любопитна аналогия в риболова, за която мислех преди няколко дни. В риболова най-хубавото е, че пълен новак може да се появи и да улови огромна риба, защото там нещата са напълно случайни. Това го прави истинско забавление за участниците, но не е особено интересен за зрителите. В автомобилния спорт не бива да се случва така, не може да си в пълно неведение – обясни англичанинът пред autosport.com.

Браун допълни също така, че ситуацията във Формула 1 се подобрява в това отношение, но е любопитно, че в отделните отбори различни пилоти доминират в състезателните уикенди.

В Ред Бул например една седмица Марк [Уебър] е напред, следващата е Себастиан [Фетел] и никой не разбира защо е така. Постепенно се оформя тенденция, тъй като с времето всички трупаме знания за гумите. Смятам, че скоро ще се установи ред и всичко ще си дойде по местата. Просто не ни е нужна чак толкова случайност. Трябва да има един-два отбора, които да са отправни точки и останалите да се опитват да ги победят, както и да се вдъхновяват от тях – допълни Браун.