Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ватанен призова Гран при на Русия да не се провежда

Ватанен призова Гран при на Русия да не се провежда

152
0
Ари Ватанен

Рали легендата Ари Ватанен призова Формула 1, отборите и Бърни Екълстоун да не провеждат Гран при на Русия. Финландецът, който през 2009 г. се кандидатира за президент на ФИА, сподели, че заемащият поста Жан Тод е притеснен от ситуацията в района. Ватанен изгуби изборите преди пет години от французина, но сега е в неговия екип и двамата работят заедно.

Световният рали шампион за 1981 г. обясни пред британския вестник Телеграф, че Тод е изразил тревога по отношение Гран при на Русия, но в частни разговори. Ватанен обсъдил ситуацията с президента на ФИА, с управляващия търговските права на F1 Бърни Екълстоун и притежателите акциите на спорта CVC Кепитъл Партнърс. Той сондирал мнения дали състезанието, която е планирано за следващия месец, не може да се отмени. Според финландеца провеждането на Гран при на Русия щяло да е на практика одобрение за „безпрецедентните действия” на президента Владимир Путин в Украйна.

Досега Екълстоун заявяваше, че няма проблем състезанието да се състои така, както е планирано. То трябва да се проведе на пистата в Сочи, намираща се в Олимпийския комплекс, където се състояха зимните олимпийски игри. Англичанинът твърди, че Формула 1 е спорт и като такъв е далеч от всякакви политически послания. Досега Тод поддържаше това мнение. Според Ватанен обаче президентът на ФИА не може да изрази публично мнението си и „ръцете му са вързани”:

– Естествено, че Жан знае за коментарите ми, говорихме за това. Приятели сме. Смятам, че отчасти споделя вижданията ми. Истината е, че ръцете му са вързани. Аз мога да говоря далеч по-открито и свободно в сравнение с него. Не казвам, че е съгласен с всичко, което казвам, но като цяло разполага с много по-малка възможност за маневриране. Не е в състояние да върши нещо грандиозно ден за ден. Но може да се започне някакво движение, хората да заговорят (за ситуацията) и след това да се стигне до действия.

Ватанен има силно политическо мнение. В продължение на две години той бе член на европейския парламент. Сега не се занимава толкова с политика, но продължава да е силно заинтересован от случващото се в този план.

– Подкрепяме ли режима, който организира кръвопролитията? Или можем да заявим, че всичко това е некоректно? Ако отидем в Русия, това би изпратило послание за приемане. Би означавало, че на практика приемаме – може би не гласно, но посредством действията си – ставащото в региона. Често се повтаря, че Формула 1 не смесва политиката и спорта. Руският режим обаче го прави постоянно по един крещящ начин, така че трябва да отговорим. Бърни и собствениците могат да отменят старта. Намираме се в безпрецедентна ситуация за периода от Втората световна война насам и трябва да се запитаме как ще ни запомни историята, какво сме сторили или не сме – допълни Ватанен.

От началото на кризата в Украйна и особено след трагедията с полет MH17 около Гран при на Русия се водят дебати. Връзките на Екълстоун и Путин обаче са много силни. Твърди се, че руският президент е платил 120 милиона паунда домакинска такса за пет години за правото да получи F1 старт.