Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ван дер Гарде спечели делото, Заубер обжалва

Ван дер Гарде спечели делото, Заубер обжалва

44
0
Гийдо Ван дер Гарде

Случаят „Гийдо ван дер Гарде срещу Заубер” ще продължи и утре, след като последното развитие на ситуацията в съда не даде окончателно решение на проблема. Пилотът спечели делото, което заведе срещу тима, но швейцарският отбор обжалва и следващото изслушване е ден преди началото на свободните тренировки за първия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2015 г.

Първоначално съдия Крофт взе решение в полза на Ван дер Гарде. То гласеше, че „отборът не трябва да отнема правото на пилота да се състезава през 2015 г.” Освен това бе посочено, че се отнася до целия сезон, а не само до предстоящата в Мелбърн надпревара.

„Разочаровани сме от това решение и сега ни е необходимо време, за да разберем какво означава то и какво влияние ще окаже върху началото на сезона ни. Това, което не можем да поставяме в опасност, е сигурността на тима ни или на който и да е пилот на пистата, пускайки неподготвен състезател с болид, конструиран за двама други пилоти”, заяви шефът на отбора Мониша Калтенборн.

Веднага след това Заубер обжалва. Изслушването бе насрочено само няколко часа след приключване на сутрешното дело. Тримата съдии – Бийч, Уелан и Фъргюсън – решиха да изслушат страните по случая утре сутринта.

Адвокатът на отбора Родни Гарет пледира, че е невъзможно Ван дер Гарде да седне зад волана в толкова кратък срок, тъй като изработването и напасването на индивидуална седалка изисква две седмици. Той повтори и аргумента относно безопасността – че застраховката на екипа не покрива холандския пилот. Съдиите посочиха, че в такъв случай каквото и решение да вземат, то може да не удовлетворява ФИА като администриращ спорта орган.

Обявените от Заубер състезатели Маркус Ериксон и Фелипе Наср също бяха представени в съда. Никой от тях обаче, както и никой от тима, не бе в залата. Утре адвокатите на Ван дер Гарде ще имат на разположение два часа, за да обяснят и защитят иска си. Тези на Ериксон и Наср ще говорят половин час, а представителите на Заубер – час и половина.