Начало MotoGP News В Хонда все още не знаят причината, довела до бруталната катастрофа на...

В Хонда все още не знаят причината, довела до бруталната катастрофа на Марк Маркес

1077
0
Maрк Маркес
Maрк Маркес, снимка HRC

В Хонда все още се опитват да намерят отговор на проблемите, довели до бруталната катастрофа на Марк Маркес. Шефът на заводския тим на японците Алберто Пуч заяви, че не е разбрал защо шестратният световен шампион претърпя такъв тежък инцидент, който го принуди да пропусне Гран при на Индонезия.

Марк Маркес имаше жестоко падане на седми завой в последните етапи на неделната загрявка. Испанецът се приземи доста лошо и удари главата си. След инцидента той се чувстваше като зашеметен и бе откаран за преглед в местна болница. Там се оказа, че е получил сътресение на мозъка. Впоследствие той не получи разрешение за участие в състезанието на пистата Мандалика.

През целия уикенд в Индонезия Маркес се бореше със своя мотор Хонда RC213V и катастрофира два пъти в Q1. В крайна сметка даде 15-то време, но спечели едно място по-напред поради наказанието на Франко Морбидели. 

Решението на Мишлен да използва задна гума с по-твърда конструкция, за да се бори с екстремните горещини в Индонезия, доведе до сериозни проблеми със сцеплението на задната част на мотоциклета на Хонда. Пилотът на екипа Пол Еспаргаро се притесняваше, че няма да може да надпреварата поради прекалено голямото натоварване на предната гума. В крайна смета състезанието бе на мокра писта, което улесни малко задачата на испанския състезател.

„Марк имаше три тежки катастрофи в рамите на два дни.   Трябва да се опитаме да разберем причините за тях и най-вече за тази по време на загрявката“, сподели Пуч.

Честно казано, трябва да направим подробен анализ.  Те [Мишлен] донесоха тук различни гуми, което се отрази негативно на нашия мотор.“

„По време на загрявката Марк претърпя масивна катастрофа и получи сътресение. Решихме, че не е правилно да го пуснем на пистата при тези обстоятелства.“

В крайна сметка Пол Еспаргаро завърши мокрото състезание в Индонезия на 12-та позиция и бе най-челно класирания пилот с мотор на Хонда.

На въпроса за катастрофата на Маркес, Еспаргаро заяви, че е имал късмет, че се е отървал от контузия. Според него причината за този инцидент е лошия избор на предна гума на Мишлен.

Да, искам да кажа, че положението ни беше такова през целия уикенд, каза той. „Причината за нашите оплаквания бе, че по време на състезанието щяхме да имахме сериозни проблеми с износването на предната гума на Мишлен.“