Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Индия вече правят планове за нова писта

В Индия вече правят планове за нова писта

32
0
Пол ди Реста,Форс Индия

Пистата в покрайнините на Делхи още чака своята премиера, която ще се състои в края на тази седмица, а в Индия вече се появиха планове за нова. Новото трасе трябва да бъде предназначено както за автомобилни, така и за мотоциклетни състезания. Съвсем груби планове се появиха вече за района на Мумбай.

Индийското пристанище е дом за повече от 14 млн. жители. Мумбай е и столица на щата Махаращра. Вече бе създадена работна група, която трябва да направи и придвижи проекта, както и да се погрижи за решаването на съдебните процедури преди стартирането на строежа. Основното е освен строителния план да се създаде и бизнес модел, който да гарантира възвращаемостта на вложените средства.

Целият този проект изниква в съвместна работа с международната автомобилна федерация, ФИА, и световната мотоциклетна федерация ФИМ. Работната група се води от инвестиционната компания Capita Symonds and Populous, която освен това е отговорна за изграждането на олимпийския стадион в Лондон за Олимпийските игри през 2012 г., както и за обновяването на пистата Силвърстоун. В групата са също така и индийски държавни организации.

За сега се работи върху намирането на точно място за проекта. За отговорните лица е важно, изграждането на пистата да помогне за развитието на икономиката в близките до нея области.

„Искаме да изградим една водеща писта“, обяви Джери Мъскрофт, един от шефовете на Capita Symonds. „Нашата работна група смята подобни огромни спортни проекти за „градски генератори“, които трябва да помогнат за развитието. От подобни проекти близките региони могат само да спечелят.

При всички положения сме решени, да изградим трасе от следващо поколение, трасе за прекрасни състезания, с много възможности за изпреварвания, с чудесни структури и архитектура от световен мащаб. Приоритетът ни обаче е да се изгради едно съоръжение, което да не разчита на непрекъсната финансова подкрепа, а да се самофинансира“, заключи Мъскрофт. Дали това ще се случи предстои да видим в близко бъдеще.