Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф не вярвал в доминацията на Мерцедес през по-голямата част от сезон...

Волф не вярвал в доминацията на Мерцедес през по-голямата част от сезон 2014

34
0

Спортният директор на Мерцедес Тото Волф не се почувствал комфортно в нито един момент от сезон 2014 г. във Формула 1, въпреки предимството на F1 W05 Hybrid спрямо болидите на съперниците. Той не вярвал в доминацията на екипа почти до края на състезателната година.

Пилотите на тима от Бракли Люис Хамилтън и Нико Розберг доминираха и в квалификациите (18 от 19), и в надпреварите (16 от 19). Въпреки това Волф се притеснявал постоянно, че съперниците ще настигнат Мерцедес.

– Аз съм песимист по характер. Чак по време на полета от Сузука към Европа, след катастрофата на Жул [Бианки], осъзнах за първи път, че автомобилът ни доминира – и че може би ще спечелим. Това не ми бе в ума през целия сезон. Не съм вярвал през цялото време, че ще ни е лесно – всъщност вярвах точно в обратното – обясни Волф пред Аутоспорт.

Австриецът обясни, че началото на сезона не предвещавало подобна доминация според неговите разбирания. Мерцедес спечели още първия старт, но Даниел Рикиардо стигна подиума (впоследствие бе дисквалифициран), след като Ред Бул имаха кошмарна предсезонна подготовка. Начинът, по който четирикратните шампиони преодоляха голяма част от изоставането си през зимата, притеснил Волф:

– В Мелбърн Рикиардо стана втори (преди да му вземат подиума), а почти нямаха тестове. Това бе напомняне, че не бива да сме самодоволни. Ето защо работехме състезание за състезание, стараехме се да подобрим представянето и ако погледнете назад към сезона, то за първи път един отбор всъщност увеличи преднината си през сезона вместо да загуби част от нея. Дори през 2009 г. разликата се стопи. Миналата година вървяхме чудесно някъде до около лятната пауза, а след това Себастиан Фетел взе девет победи. Този сезон се случи обратното. Аз лично, в моята работа на предишни постове, никога не съм се чувствал комфортно, докато нужното не бъде свършено. И не защото съм си го навил на пръста, просто така съм устроен. Не вярвам, че нещо е приключило преди реално да свърши. Това определено не прави живота ми по-лесен. Живея един ужасен ден след друг, но пък е силна характеристика винаги да очакваш най-лошото. Причината е, че в такъв случай внимаваш с очакванията и непрекъснато искаш повече от себе си, тъй като не вярваш, че стореното е достатъчно добро.