Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Макларън изненадани от наказанието на Норис за неспортсменско поведение

В Макларън изненадани от наказанието на Норис за неспортсменско поведение

1486
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис; снимка: Пирели

Ландо Норис получи наказание за неспортсменско поведение по време на Гран при на Канада – санкция, която се налага изключително рядко във Формула 1. Пилотът на Макларън завърши девети на пистата. След прибавянето на петте секунди наказание обаче отиде 13-ти и извън точки. Стюардите го санкционираха заради това, че е намалил прекалено много зад колата за сигурност. Според тях това е нарушение на Международния спортен код. Целта на Норис бе да отвори достатъчна разлика между себе си и съотборника си Оскар Пиастри, за да могат да направят боксове един след друг.

В решението на стюардите се казва, че „по време на периода с кола за сигурност пилотът на болид №4 намалява, за да отвори разлика спрямо съотборника си в кола №81. Вършейки това, той бави автомобилите зад себе си (Шарл Льоклер и Алекс Албон – б.р.).“

„В скоростта на №4 и №81 има значителна разлика между завои 10 и 13 (приблизително 50 км/ч). Член 12.2.1.l от Международния спортен код гласи, че „всяко нарушение на принципите на честност в надпреварите, неспортсменско поведение или опит за влияние върху резултатите противоречат на спортната етика.“

Наказанието не бе прието за нормално от самия тим на Макларън.

„Говорихме със стюардите непосредствено след състезанието, защото според нас подобна скорост в условия на кола за сигурност на пистата или дори виртуален сейфти кар не е нарушение“, заяви шефът на екипа Андреа Стела.

„Има възможност стюардите да искат да поставят нови референции. Ще продължим дискусията с тях. По принцип се доверяваме на преценката им, но и в момента, в който разговаряме, проверяваме поведението на Ландо на пистата, защото сме наистина много изненадани, че то доведе до наказание“, допълни той.

Ландо Норис също бе убеден, че не е сторил нищо погрешно

„Казаха ми да вляза в бокса горе-долу три секунди преди да стигна входа на питлейна. В този момент си карах нормално и затова станалото впоследствие изобщо не го разбирам. Много пъти сме намалявали при виртуален сейфти кар. Ако тук ми налагат наказание, трябва да ме санкционират и за всички подобни случаи през последните три години. Както и всички останали. Не знам, не направих нищо грешно“, каза британският пилот на Макларън.