Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА обяви, че задвижващата система на Ферари е легална

ФИА обяви, че задвижващата система на Ферари е легална

153
0
Себастиан Фетел

ФИА обяви, че всичко в задвижващата система на Ферари отговаря на техническите правила на Формула 1. Международната федерация предприе мерки по-рано през седмицата спрямо Скудерията. От организацията не се позоваха публично на притесненията от други екипи като основание за действията си. ФИА обаче разследваше работата на задвижващата система от Маранело след оплаквания от страна на Мерцедес и Ред Бул.

В крайна сметка рейс директорът Чарли Уайтинг обяви, че агрегатът е по-сложен в сравнение с тези на съперниците, но в него няма нищо нелегално. Той обясни, че във федерацията имали притеснения по време на уикенда в Азербайджан, но проверили всичко, работейки в сътрудничество с Ферари.

„Правилникът постановява, че е задължение на участника да предостави обяснения пред ФИА и да удостовери, че автомобилите му отговарят на изискванията във всеки един момент. Те изпитваха затруднения да го сторят. Тук вече сме удовлетворени”, допълни Уайтинг, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че от страна на Мерцедес притесненията относно агрегата на Скудерията са били повдигнати от Джеймс Алисън. Той бе технически директор на екипа от Маранело до юли 2016 г., а от февруари 2017-а зае същия пост в Бракли. Според Уайтинг всякакъв тип информация, която може да е попаднала в Мерцедес, вече е била остаряла.

„Освен това въпросът се раздухваше от необосновани спекулации, обикалящи падока като горски пожар”, каза още състезателният директор. „В данните видяхме някои неща, които не можехме съвсем да обясним. Прегледахме ги заедно с Ферари и те ни дадоха необходимите разяснения, които първоначално не бяха особено убедителни. Искахме да стигнем до дъното на историята и в Испания те положиха усилия да ни обяснят отново всичко. Там вече видяхме неща, които ни удовлетвориха.”

Президентът на ФИА Жан Тод също изрази мнение в ситуацията. Според него в случай на притеснение или съмнение е по-добре съответният отбор да подаде протест, отколкото да действа чрез медиите.