Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Мерцедес все още не са напълно наясно защо болидът на Ръсел...

В Мерцедес все още не са напълно наясно защо болидът на Ръсел се оказа по-лек от допустимото

6062
0
Джоржд Ръсел, Серхио Перес
снимка: Пирели

В Мерцедес все още не са напълно наясно защо болидът на Джордж Ръсел се оказа под границата за тегло, което до дисквалификацията на пилота от Гран при на Белгия. Ръсел спечели на пистата, но при тегленето техническият делегат на ФИА Джо Бауер откри нарушение на техническите правила. След съответните проверки и допълнителни тегления стюардите дисквалифицираха пилота, който направи състезанието само с един бокс. Победата отиде при съотборника му Люис Хамилтън, който си бе тръгнал от пистата Спа-Франкоршамп преди решението да излезе.

„Ужасно е, че Джордж бе дисквалифициран след такова забележително каране. Той свърши брилянтна работа, опази си гумите и се защитава до финала“, посочи Андрю Шовлин.

„Все още не сме напълно наясно защо колата се оказа под минималното тегло, но ще проведем пълно разследване, за да намерим обяснение. Мислим, че износването на гумите вследствие на това, че Джордж кара само с едно спиране в бокса, е допринесло за ситуацията“, продължи оперативният директор на Мерцедес

„Ще се постараем да разберем какво се случи. Няма обаче да си търсим оправдания. Очевидно не сме се справили както трябва и е необходимо да се постараем да не се случва отново. Облекчение е, че Люис бе втори и наследи победата. Той също направи силно състезание и бе най-бързият пилот със стратегия с два бокса. Можем да сме доволни от темпото на колата като цяло, но е разочароващо, че не си тръгнахме с двойна победа. Този резултат бе особено удовлетворяващ на фона на един от най-трудните петъци, които сме преживявали. Ще си вземем поука и ще се върнем по-силни на Зандвоорт след лятната почивка“, каза още оперативният шеф на Мерцедес.

Самият Ръсел разбра за проблема с теглото на колата след пресконференцията на първите трима в надпреварата

В профилите му в социалните мрежи вече имаше няколко поста, с които той и близките му се радваха на успеха.

„Сърцераздирателно… Излезе, че сме с 1,5 кг под минималното тегло и ни дисквалифицираха от състезанието. Дадохме всичко от себе си на пистата и се гордея, че пресякох пръв финала. Тепърва ще има още“, написа Ръсел след излизането на решението на стюардите.

„Сутринта говорихме много за два стопа, за три стопа, но изведнъж гумите се държаха страхотно и усещането в колата бе наистина много добро. Влязох в ритъм, особено след като се озовах начело. На практика бе като каране в симулатор – нямаше изостанали болиди, нито някой пред мен. Беше доста странно. Следях разликата с Люис и с какво темпо ме догонва и просто си помислих, че няма причина да не останем на пистата и да не пробваме да направим надпреварата с едно спиране в бокса“, коментира Ръсел избора си на стратегия.