Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Мерцедес смятали, че стратегията с 2 питстопа не е достатъчно добра...

В Мерцедес смятали, че стратегията с 2 питстопа не е достатъчно добра преди състезанието

2108
0
Тото Волф
Тото Волф; снимка: Спас Генев

В екипа на Мерцедес смятали преди състезанието в Унгария, че стратегията с 2 спирания в бокса за смяна на гуми не е достатъчно конкурентна. Това призна шефът на тима Тото Волф.

Именно с такава обаче Люис Хамилтън спечели надпреварата на Хунгароринг. Първоначалният му план беше да изкара цялата дистанция само с 1 бокс, но след като не успя да изпревари Верстапен когато и двамата бяха с гуми хард, той бе извикан отново в бокса за нови гуми медиум.

И това се оказа страхотно тактическо решение. За 16 обиколки Люис стопи аванса от 20 сек на Верстапен и 4 обиколки преди финала го изпревари в края на старт-финалната права.

„Беше брилянтно изпълнение от страна на екипа ни по стратегията, каза Волф. – Дискутирахме всички варианти тази сутрин и тактиката с 2 стопа изглеждаше в голяма степен неконкурентна. Но в тима ни реагираха по правилния начин. Люис настигаше Макс и изглеждаше, че може да го изпревари с гумите хард.

Но имахме трудности със спирачките му и той не можеше да продължи да го следва по този начин. И единствената възможност беше да поемем риск. В началото не изглеждаше, че ще успеем. Но след това Люис усети, че има възможност и нямаше кой да го спре.“

Според Волф в тима са били притеснени дали шампионът ще успее да навакса изоставането си, защото в един момент около 15 тура преди края Верстапен започна да прави обиколки с времена като тези на Люис.

„Много се съмнявахме дали Хамилтън ще успее, каза още австриецът. – Знаехме, че той трябва да настига Макс с по 1 секунда на обиколка. А имаше период, в който Верстапен повиши режима на двигателя си и постигаше времена като на Люис – 1:19.5 мин.

И тогава можеше почти да чуете в гласа му липсата на вяра, че това е правилното решение. Но след това някак си Люис си върна доброто разположение на духа. Може би ние го мотивирахме по радиото. Знаехме, че той може да го направи. Усещахме, че само като му кажем, че може да настигне Макс, ще му помогнем по този начин. И точно това се случи.“