Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Монако си струва да поемаш рискове, но прецизността е изключително важна,...

В Монако си струва да поемаш рискове, но прецизността е изключително важна, заяви Прост

78
0
Гран при на Монако

В Гран при на Монако си струва да поемаш рискове, но прецизността е изключително важна, заяви преди шестия кръг от Формула 1 четирикратният световен шампион Ален Прост.

Французинът има четири победи по улиците на княжеството. Той е четвърти по успехи там – рекордът принадлежи на Аертон Сена (с 6), следван от Греъм Хил и Михаел Шумахер с по 5.

В Монако си струва да поемаш рискове, но е необходимо и да си изключително прецизен. Най-важното качество, което трябва да притежаваш за подобен тип писта, е да си в състояние да запазиш концентрация през цялото време, обиколка след обиколка. Затова и има толкова пилоти, печелили тази надпревара многократно в кариерите си. Подобни постижения демонстрират, че ако имаш опита, ако знаеш как да караш там, можеш да имаш по-голям успех – заяви Прост пред CNN.

Французинът признава, че Монако е било огромно предизвикателство за него през цялата му кариера:

Пристигаш, качваш се в болида си, отиваш към казиното, стараеш се да ускоряваш и всеки път, всяка година чувствах едно и също: как ще управлявам, колата изглежда толкова голяма за завоя, цялата тази скорост и мощ… След това постепенно свикваш. Стигат само няколко тура, но първоначално ти изглежда като че ли се мъчиш да преминеш трасето със самолет. Едва след адаптирането идва огромното удоволствие. Един-единствен път съм имал контрол на 100% – през 1986 г. От първия ден на състезателния уикенд изглеждаше като че ли нищо не може да се случи – нито с мен, нито с болида. Ако изпиташ това чувство, Монако е просто мечта.

Очарованието на малкото княжество излиза извън границите на F1, посочва още Прост. Той отбелязва, че хората често казват за него „да, той е четирикратен шампион, но пък Аертон Сена е печелил шест пъти в Монако”:

Всеки гледа нещата от своята перспектива. В Гран при Франция съм побеждавал 6 пъти, но на никого не му пука. По-важното е да биеш в Монако.