Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Нидерландия: Ред Бул да прати Перес на плажа да пие кайпириня....

В Нидерландия: Ред Бул да прати Перес на плажа да пие кайпириня. Той е провалът на сезона. Турист

2922
0
Серхио Перес, Ник де Врис
Серхио Перес и Ник де Врис; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул трябва да откупи договора на Серхио Перес и да го прати у дома му, заяви Том Коронел. В свой коментар след края на сезон 2023 във Формула 1 той засегна отново и въпроса с Ник де Врис и краткия му престой в спорта.

Том Коронел е един от най-популярните автомобилни пилоти в Нидерландия. 51-годишният състезател има брат-близнак Тим, който също е професионален пилот, но Том е по-известен от двамата. През кариерата си той печели Мастърс-а на Формула 3 през 1997 г., шампионата Формула Нипон през 1999 г. и два пъти е пръв за т.нар. Independent Trophy в световния шампионат за туристически автомобили (WTCC). Има над 1000 старта в различни категории. Понастоящем е част от коментаторския екип, отразяващ световния шампионат на Формула 1. Популярността на Гран при достигна рекордни нива в Нидерландия благодарение успехите на Макс Верстапен. Заедно с Коронел в екипа се изявяват и други бивши пилоти – Гийдо ван дер Гарде, Роберт Доорнбос, Кристиян Алберс.

„На мястото на Ред Бул просто щях да откупя договора и да кажа на Перес: „Поръчай си кайпириня на плажа в Мексико и никога не се връщай“. Чеко бе истинският провал на сезона. Да, той завърши втори в шампионата при пилотите, но толкова далеч зад Макс. Повярвайте ми, дори Ник де Врис щеше да има повече успех“, заяви Коронел.

„Проблемите на Перес? Първо между ушите, после беше колата. А Верстапен – и го казвам в напълно положителен смисъл – е най-голямото чудовище или копеле, което можете да си представите. Понякога от ушите и устата му бълват толкова огън и дим, че направо ги виждате. В сравнение с Макс Перес е мекушав. Турист“, каза още Коронел

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Checo Pérez (@schecoperez)

Общо 17 нидерландски пилоти са карали във Формула 1 като най-успешен сред тях е Верстапен. Преди него с най-добри резултати бе баща му Йос Верстапен. Последният представител на страната, който влезе в спорта, пък бе Ник де Врис. Световният шампион от Формула Е отиде в началото на 2023 г. в Алфа Таури. Изкара 10 старта за екипа от Фаенца и бе уволнен. Том Коронел заяви, че сънародникът му не е получил шанс и приписа изгонването му на вътрешни разправии в Ред Бул. Той вярва също така, че е имало вътрешна договорка между Кристиан Хорнер и Хелмут Марко да сложат на мястото на Де Врис Даниел Рикиардо.

„Не мисля, че 10 състезания представляват честна възможност да покаже нещо. Ник трябваше да довърши сезона. Той допускаше грешки, 100%, но виждах подобрение. Просто не бе оставен да се развие достатъчно. Преди сезона Хелмут Марко го определи като лидер на тима, а Франц Тост заяви, че разчина на него от първата квалификация. Ник не е по говоренето, но трябваше да им каже: „Чакайте малко, необходимо ми е известно време“.“

„Сега знаем за маневрите с Даниел Рикиардо зад кулисите – че е имал сделка и договорка да кара. Според мен Ник разбра много бързо, че няма да изкара сезона. Абсолютно съм убеден, че нещата при него щяха да се получат. Да не забравяме какъв боклук бе колата в началото на сезона, която му дадоха. И накрая да не забравяме, че Юки Цунода има сериозна скорост. Той е по-добър, отколкото мнозина вярват“, каза още Том Коронел.