Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Волф: Пилотите ни могат да се състезават – няма да променим подхода...

Волф: Пилотите ни могат да се състезават – няма да променим подхода си

92
0

Тото Волф заяви, че Мерцедес няма да промени подхода си и да забрани на Люис Хамилтън и Нико Розберг да се състезават помежду си в стартовете от Формула 1.

Спортният директор на щутгартския концерн повтори, че не иска да укорява който и да е от двамата за инцидента, вследствие на който състезателите на тима от Бракли отпаднаха от Гран при на Испания.

„Нико бе с погрешни настройки и затова загуби мощност при излизането от трети завой. Нямаше толкова енергия, колкото Люис. Не бих казал, че вината е на Нико, но това обяснява бързото развитие на събитията. При такава голяма разлика в скоростите те трябваше да вземат решение за части от секундата. Нико има превключвател на волана, който е трябвало да използва на старта, а не го е направил. При излизането от трети завой той приближи вътрешната страна на траекторията в изглеждаща чиста маневра. Люис също избра да мине от там и излезе в тревата, където изгуби контрол върху колата. Беше състезателен инцидент, до който се стигна вследствие на различни обстоятелства. Маневрата на Хамилтън беше наред, въпреки резултата от нея. Смятам, че трябваше да опита. А Нико не може да бъде обвиняван за това, че „затвори вратата”. Разликата в скоростта доведе до катастрофата.

Крайният резултат е ужасно разочароващ след последните две седмици упорита работа. Смятам, че катастрофата бе състезателен инцидент и не искам да укорявам нито един от пилотите ни. И Люис, и Нико бяха разстроени. Говорихме с тях, разгледахме снимките, данните, за да разберем какво точно стана. Ясно е, че такива неща се случват, когато пилотите имат разрешение да се състезават. Няма да променим подхода си – дължим го на Формула 1 и на феновете. Но в това състезание работата на целия отбор отиде в чакъла, а ние не искаме да виждаме подобни неща. През последните години израснахме като екип, така че ще се справим със ситуацията.”

Смята се, че грешката на Розберг с настройките на задвижващата система не му е повлияла в първите два завоя, тъй като там болидът все още е бил в автоматичния режим за стартиране. Самият Нико бе категоричен, че пропускът му не е оказал влияние върху ситуацията, защото „трябва да натисна едно копче и знам къде е то, без да се налага да гледам – това е бутонът за изпреварване, който постоянно използвам, горе вляво е на волана е. И аз просто го натиснах. Но бях напълно концентриран върху битката с Люис. Бях съвсем наясно със ситуацията.”