Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Пирели са готови за откриващия кръг за сезон 2024 в Бахрейн

В Пирели са готови за откриващия кръг за сезон 2024 в Бахрейн

1745
0
Гран при на Бахрейн 2024
снимка, Пирели

Сезон 2024 в F1 вече чука на вратата. Този уикенд ще се проведе първия старт за годината в Бахрейн. Всички отбори, както и Пирели, са готови за новата кампания, която се очаква да бъде най-дългата в историята на световния шампионат.

Само седмица след приключването на предсезонните тестове, F1 се завръща в Бахрейн за първия кръг от сезон 2024. Той ще се проведе от 29 февруари до 2 март. Обичайният график на уикенда за Гран при е преместен с един ден напред – както ще стане и следващия уикенд в Саудитска Арабия – с две свободни тренировки в четвъртък, FP3 и квалификация в петък. След това идва и самата Гран при в събота. F1 предприе този ход, за да се съобрази с началото на религиозния празник „Рамазан“ през втората неделя на март

Отборите пристигат в Бахрейн с много информация за това как работят автомобилът и пакетът гуми на тази особено абразивна писта. При нея сцеплението и спирачната стабилност са от ключово значение за представянето. Това важи както за една летяща обиколка, така и при по-дълги стинтове.

Еволюцията на пистата в Бахрейн е донякъде ограничена. Най-голямо влияние оказва температурата. На практика две от трите свободни тренировки се провеждат в горещата част на деня, което затруднява получаването на представителни данни за състезанието. Друг фактор, който често влияе на автомобилите, е вятърът. Той може да издуха пясък на пистата, а също така да направи баланса непредсказуем. Термичната деградация ще бъде значителна. Именно тя да окаже решаващо влияние върху представянето в състезанието, докато износването обикновено не е толкова сериозно.

Гран при на Бахрейн по традиция е едно от най-зрелищните състезания през годината. То предлага редица различни възможности за изпреварване, особено в завои 1, 4 и 11. Разрушаването на гумите, с всички произтичащи от това различни състезателни стратегии, също създава интересни разлики в представянето.

характеристики на пистата в Бахрейн
снимка, Пирели
налягане в гумите на Пирели
снимка, Пирели

Този сезон Пирели отново залага на най-твърдите си гуми, а именно С1, С2 и С3. Миналата година предпочитаната стратегия в Бахрейн беше с два стопа. Повечето тимове използваха гуми на Пирели използващи С1 и С3, като С2 беше използвана само от Макларън.

Има няколко действащи пилоти, които са печелили Гран при на Бахрейн. Рекордьор по успехи е Люис Хамилтън. Британецът има пет победи на пистата в Сахир. Фернандо Алонсо има три успеха, като последният беше записан през 2010 г. Шарл Льоклер и Макс Верстапен са триумфирали веднъж в Бахрейн. Най-успешният конструктор на това трасе е Ферари. Скудерията има общо седем победи на пистата в островната държава.

Този уикенд ще се отбележи 20-тата годишнина от първото издание на Гран при на Бахрейн. Страната обаче е приела 21 старта, тъй като през 2020 г. беше домакин на 2 състезания. Едното се проведе на стандартната писта, докато другото беше на по-къса конфигурация. Победител в него стана Серхио Перес.