Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен се радва на втора позиция; Рикиардо: Преди 2 години стартирах пети...

Верстапен се радва на втора позиция; Рикиардо: Преди 2 години стартирах пети и спечелих!

86
0

Макс Верстапен се класира за първи път в кариерата си на първа редица на стартова решетка, при това на тази за Гран при на Белгия. Пилотът на Ред Бул предизвика истински фурор на Спа-Франкоршамп, където е пълно с негови фенове. Той не успя да ги зарадва с полпозишън, но все пак допусна да бъде изпреварен само от един Мерцедес и е убеден, че е избрал правилната стратегия за надпреварата.

„Чувството е невероятно”, призна Макс. „В момента, в който пресякох финала на последния си бърз тур в Q3, можех да видя радостта на феновете и знаех, че съм направил добра обиколка. Уикендът досега е изумителен. На пистата има толкова много запалянковци и да усещам подкрепата им е невероятно. Страхотно е да съм на втора позиция. Щеше да е много трудно да взема полпозишъна. Бяхме много силни във втори сектор, но ни липсваше достатъчно максимална скорост.”

Според Верстапен надпреварата ще е много интересна заради различните стратегии на Ред Бул, Мерцедес и Ферари. Той се надява суперсофтът, с който ще стартира, да му даде известно предимство в първите обиколки: „Вероятно ще трябва да спра по-рано, но утре ще разберем как ще се развие състезанието.”

Съотборникът му Даниел Рикиардо остана пети в квалификацията, но заяви, че не е твърде разочарован от класирането си. Той ще стартира със софт, след като даде най-доброто си време в Q2 с този тип гуми, но призна, че не знае дали това ще му помогне.

„Пета позиция щеше да е по-лош резултат на други писти, но тук не съм твърде разочарован поради две причини: може да се изпреварва, а с наличните гуми сме в състояние да постигнем много утре. С по-бърз автомобил или малко повече интелигентност си наистина можеш да извлечеш сериозни дивиденти. Целта ми в Q2 бе да преминем със софт. Изкарахме няколко нервни минути, но се справихме. Достатъчно близо съм до челото. Няколко коли пред мен също са със софт, ще е добра надпревара. Преди две години стартирах от пето място и спечелих!”, засмя се австралиецът.