Начало Рали В ралитата няма достатъчно таланти, смята Валтер Рьорл

В ралитата няма достатъчно таланти, смята Валтер Рьорл

187
0
Себастиен Ожие

Рали легендата Валтер Рьорл смята, че в световните ралита няма достатъчно таланти. В кариерата си двукратният шампион има три победи в рали Монте Карло при първото си качване на нов автомобил – Опел Аскона 400, Ланча Рали 037 и Ауди Куатро А2, като след десетилетия опит в автомобилния спорт е категоричен, че в момента освен Себастиен Ожие няма друг явно отличаващ се със сериозни възможности състезател.

Френският пилот на Фолксваген стана втори в първата си надпревара с Поло R WRC (Монте Карло) и спечели втората (Швеция). Това предизвика буря от похвали, въпреки че в тима са крайно предпазливи в изказванията и очакванията си. Рьорл обаче – като мнозина други наблюдатели – смята, че всъщност Ожие притежава потенциала да се превърне в новия Себастиен Льоб във WRC.

– Льоб е деветкратен шампион, а Ожие доказа, че е единственият пилот, който може да го побеждава с постоянство. Освен това е единственият състезател на нивото на Льоб. След Ожие нивото при останалите пилоти пада. По мое време имаше 10-15 души, които можеха да спечелят победата във всяко едно рали. Сега са едва двама-трима. А тъй като Льоб ще кара само в още два WRC старта и през останалото време ще се надбягва на писта, то виждам Ожие като новия световен шампион – обясни Рьорл.

Той отбеляза също така изключителната подготовка на Фолксваген преди пълното им участие в първенство:

– Направеното е впечатляващо. Не бива да забравяме, че те научиха много от участията на Ожие с Шкода в сериите миналата година. Подготвиха Поло-то страхотно, взеха си инженер от Ситроен и включиха Карлос Сайнц в проекта като развоен пилот. Свалям им шапка.