Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Рено искат премахване на ограниченията за горивото

В Рено искат премахване на ограниченията за горивото

35
0
Сирил Абитебул

Управляващият директор на Рено Сирил Абитебул се обяви за премахването на ограниченията за използването на само 100 кг гориво във Формула 1 по време на състезание, които според него унищожават позитивните ползи от новите турбо и хибридни технологии по отношение на двигателя. От 2014 г. с въвеждането на новите турбомотори беше наложено ограничение от използването на не повече от 100 кг гориво за състезанието, а горивният поток не може да бъде по-голям от 100 кг на час. Дискусиите по темата продължават, като от Мерцедес обаче са против премахването на лимитите.

„Аз съм голям фен на това Ф1 да остане Ф1, заяви Абитебул. – Не трябва да вървим към състезанията за издръжливост. Едно от нещата, които поставят или могат да поставят Ф1 в опасност, е да се опитваме да комбинираме Ф1 и издръжливостта. Състезанията за надеждност на колите са с цел демонстриране на ефективност, устойчивост и способността да се измине много дълга дистанция без проблеми. Ф1 е за късите състезания, в които обикновено можеш да натискаш постоянно.”

Смята се, че премахването на ограничението от 100 кг бензин за състезанието би позволило на пилотите да натискат повече газта и за по-дълго време, избягвайки влизането в режими на пестене на гориво, които бяха толкова много критикувани от феновете. Така ще изчезнат всички нападки към новите технологии, които успяха да намалят консумацията с гориво с 30-40%, което в момента не се отчита от болшинството от хората.

Според Абитебул все пак лимитът за горивния поток от 100 кг на час трябва да се запази, за да се избегне т.н „надпревара във въоръжаването”, включваща изкуствено използване на хибридните системи и електрическите мотори в тях чрез изгаряне на горивото и постигане на свръх мощност в определени моменти от движението на колата.