Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Скудерията убедени в конкурентноспособността си

В Скудерията убедени в конкурентноспособността си

33
0

Екипът на Ферари е уверен, че може да спечели Гран при на Белгия на пистата Спа тази неделя след добра подготовка и разрешаване на проблема, заради който в два поредни старта изгърмяха два мотора на Скудерията. Последните тестове на тима бяха на Монца, но те бяха съсредоточени върху подготовка за домашното състезание в Италия другата седмица. Всъщност голямата част от работата за Спа бе свършена още преди лятната пауза по време на изпитанията на Херес в Испания, където фокусът бе върху издръжливостта. Причината, разбира се, бяха двете повреди на двигатели заради дефект в мотовилките. Отборът обаче вече знае причината и всички са уверени в конкурентността си, а освен това мотовилките в двигателите на Фелипе Маса (от Гран при на Европа) и Кими Райконен (от Гран при на Белгия) са от различна партида, което допълнително обнадеждава “червените”.
Според мен имаме конкурентноспособен автомобил, което сме показвали вече многократно тази година. Просто трябва да продължим да работим упорито. Ситуацията с издръжливостта е под контрол, след като разбрахме причината за проблемите в последните две състезания – коментира вчера Маса на Спа. – Мисля, че за всички вече е ясно, че грижите ни дойдоха от мотовилките. Оказа се, че в партидата е имало дефект. Двигателят, който аз използвах във Валенсия беше чисто нов, но вече бе монтиран в колата, когато стана ясно, че има такъв проблем. Но тъй като контролът по качеството проверява всеки елемент по отделно, а и ние вече познаваме добре нещата, не се притеснявам и съм уверен, че можем да завършим надпреварата.
Бразилецът, който в момента е втори във временното класиране при пилотите с 64 точки (6 по-малко от Люис Хамилтън), допълни още, че нагласата към всеки един старта от световния шампионат е победа. Освен това бе категоричен, че мотивацията на съотборника му не може да се поставя под въпрос:
Не смятам, че Кими не е мотивиран – не се състезаваш във Формула 1, особено ако си постигнал успехи, просто така. Винаги го правиш, за да побеждаваш. Познавам го от едва две години, но той е същият човек, когото срещнах в началото, като дойде в отбора. Освен това според мен миналия сезон той бе с още по-нестабилно представяне, отколкото сега, а стана световен шампион. Всяко състезание понякога е различно, от време на време просто научаваш нещо ново от надпреварата.
Що се отнася до повдигнатия вече въпрос дали Райконен ще му помага, ако няма шанс да се бори за титлата (Кими е трети в класирането с 57 точки), Фелипе бе сигурен в подкрепата на съекипника си. Шефът на тима Стефано Доменикали потвърди мнението му:
Пилотите ни са наясно, че приоритетът ни е най-доброто възможно представяне на отбора. В момента обаче няма никакво подреждане, защото в конкретната ситуация, както и чисто математически погледнато, между тях няма достатъчно голяма разлика в точките. На разположение са още максимум 60 пункта. При по-ясно разположение на нещата, ще реагираме по съответния начин.