Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верн не изпитва горчивина заради загубата на мястото си в Торо Росо

Верн не изпитва горчивина заради загубата на мястото си в Торо Росо

38
0

Жан-Ерик Верн не изпитва горчивина относно решението на Ред Бул, вследствие на което остана без място във Формула 1 за следващия сезон. В тима на Торо Росо догодина ще карат двама дебютанти – Макс Верстапен и Карлос Сайнц.

Френският пилот се бори до последно да остане в Гран при, но в крайна сметка загуби позицията си. (Подробности за дискусиите му ще може да намерите в ексклузивното интервю на Верн в новия брой на списание ClubS1 – 177.)

Ред Бул направиха сериозна рокада в рамките само на няколко месеца. Първоначално 24-годишният Верн загуби кокпита си, когато Торо Росо подписа с Верстапен. След това бе обявено, че Себастиан Фетел си тръгва от Ред Бул и Данил Квят изведнъж бе повишен в пилот за първия екип на Дитрих Матешиц. Тогава се появи надежда за Жан-Ерик, че може да остане във Формула 1 – още повече, че шефът на екипа Франц Тост и Верстапен изразиха предпочитание французинът да продължи да се състезава за Торо Росо. В крайна сметка обаче бе предпочетен Сайнц.

– Торо Росо е отбор благодарение на Ред Бул, екипът е направен с пари на Ред Бул. Това е тим за млади пилоти, а след три години в F1 аз вече не съм млад състезател. Ето защо решението да промотират младите от академията е разбираемо и не изпитвам горчивина заради него – обясни Верн, цитиран от Аутоспорт. – Винаги ще съм благодарен на Ред Бул, защото благодарение на тях изкарах три сезона в F1, а това ми разкрива значително повече възможности за бъдещата ми кариера. Естествено, че съм разочарован да загубя мястото си, но поне представянето ми през изминалия сезон бе на ниво. Тази година няма за какво да съжалявам, а и съм много по-добър пилот.

Верн допълни, че трудностите през 2014 г. са го подготвили по-добре за бъдещето:

– Инженерите в Торо Росо казаха, че съм загубил около 50 точки заради технически проблеми. Освен това не успях да демонстрирам изцяло потенциала си в квалификации. Но запазих спокойствие, когато Верстапен бе привлечен на моето място и с оглед на това смятам, че направих силен сезон. Твърде стар съм за Торо Росо, но все още млад за F1 като цяло. Сега вече притежавам добър опит, както и мотивация да вървя напред. Сега от мен зависи да взимам решения.